El president del govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van mantenir ahir una conversa telefònica en què aquest li va garantir que el seu partit estarà en la defensa de la Constitució davant de qualsevol intent de trencar-la i, en aquest context, va expressar la seva opinió contrària a un referèndum il·legal a Catalunya.

El secretari general dels socialistes va garantir a Rajoy que el seu partit defensarà la legalitat, segons van assegurar fonts del govern i del PSOE després d'aquesta conversa que estava pendent des de la victòria de Sánchez a les primàries socialistes.

Tant des de l'Executiu com des del PSOE es va informar en els mateixos termes del desenvolupament d'aquesta conversa.

Així, van explicar que la conversa va ser «fluida i normal» i que van convidar-se a seguir parlant pròximament. El que Sánchez va deixar clar, segons les dues parts, és la defensa de la legalitat i de la Constitució contra qualsevol intent de trencar-la. En aquest context, va expressar la seva oposició al referèndum que preveu convocar el Govern de la Generalitat.

Rajoy va parlar ahir al matí amb Sánchez, al qual va donat l'enhorabona, abans de presidir al costat del seu homòleg lusità, Antonio Costa, una cimera hispanoportuguesa de dos dies.

Va ser el líder socialista qui va trucar ahir al president del govern després que aquest li enviés un missatge dilluns de la setmana passada. El president del govern central ja havia avançat la seva intenció de mantenir aquesta xerrada, encara que dilluns de la setmana passada va comentar que no havia volgut fer-ho abans per tal de no molestar el dirigent socialista.

Precisament ahir, el líder del PSC, Miquel Iceta, es va reunir per primera vegada després de les primàries socialistes amb Sánchez, una reunió a la seu de Ferraz en què van abordar la situació política a Catalunya i l'horitzó pròxim en ple procés independentista.

Així ho va explicar el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, en una roda de premsa a la seu central dels socialistes catalans a Barcelona. Si bé fins ara Iceta i Sánchez havien mantingut contactes telefònics, es tracta de la primera reunió dels dos dirigents després de les primàries socialistes, aprofitant que el líder del PSC era a Madrid després de participar en una entrevista la nit abans en un programa de televisió, segons fonts del PSC.

El contingut de la reunió a Ferraz, a primera hora del matí, va ser un «monogràfic» sobre «la situació política a Catalunya», va asseverar Illa.

Segons el secretari d'Organització, Iceta va traslladar a Sánchez la seva perspectiva sobre la situació política catalana i «la posició del PSC», a més de «posar-lo al dia dels últims esdeveniments, les implicacions de la situació política catalana i els futurs esdeveniments que es poden donar les pròximes setmanes».

Illa va deixar clar que la reunió va estar «centrada» en la política catalana, respecte a la qual el PSC «té clara la seva posició i l'ha compartit amb Sánchez». «Ha estat un intercanvi d'impressions i un diàleg franc i obert», va apuntar.