El cognom patern no serà preferent a partir del 30 de juny

Els pares hauran de posar-se d'acord en l'ordre dels cognoms del fill per al Registre Civil

02.06.2017 | 17:44
Els pares hauran de posar-se d´acord amb els cognoms

El cognom patern ja no primarà a partir del proper 30 de juny, quan entra en vigor la reforma del Registre Civil, a l'hora d'inscriure a un fill acabat de néixer i els pares hauran de posar-se d'acord en l'ordre dels cognoms.

La Direcció General dels Registres i del Notariat del Ministeri de Justícia preveu que en la majoria dels casos hi haurà acord entre el pare i la mare en l'ordre dels cognoms pel que no ocasionarà retards ni major volum de treball.

"S'entén que no implicarà gran diferència pel que fa a la càrrega de treball ni provocarà dilacions ja que és de suposar l'existència d'acord entre els progenitors en la majoria dels casos", informen a Europa Press fonts del Ministeri de Justícia.

Des de l'any 2000 es permet inscriure al nen amb el cognom de la mare en primer lloc, si els pares envien una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava per igual a tots els fills de la parella. Si bé, en cas de no existir consens, es donava preferència per defecte al cognom patern.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, desapareix l'opció per defecte i s'obliga que els pares facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció en el Registre Civil, un canvi que permet "apropar-se més a la igualtat", segons assenyala a Europa Press la lletrada Anna Salort, especialista en Dret de Família i Dret Civil de ABA Advocades.

Si no es fa constar l'ordre, o bé els progenitors estan en desacord, transcorregut el termini de tres dies serà el mateix encarregat del Registre Civil qui estableixi aquest ordre atenent a l'interès superior del menor, però no posant per defecte el del pare. En aquest sentit, la lletrada Anna Salort ha explicat que és aconsellable que els pares es posin d'acord en el termini establert abans que la decisió la prengui una tercera persona.

"A partir del 30 de juny serà obligatori remetre a l'encarregat del Registre Civil l'ordre en el termini de tres dies, i si no ho fas, serà l'encarregat del Registre Civil qui ho decideixi", subratlla Salort que apunta alguns dels recursos als quals podria recórrer aquest encarregat per donar preferència a un cognom o l'altre: l'ordre alfabètic, per sorteig o l'estètica, és a dir, que soni millor en combinació amb el nom.

A més, Salort ha destacat l'avantatge que ofereixen els hospitals als pares per inscriure al seu fill des d'una sala facultada de la mateixa clínica. "En el termini de 72 hores, el mateix hospital ho remet al Registre Civil i ja no han d'anar els pares", ha precisat.

En comparació amb altres països, Salort recorda que a diferència d'Espanya, on sempre s'han conservat els dos cognoms dels progenitors, en altres solen conservar només cognom, com als EUA o el Regne Unit, perdent-se els de la mare.

D'altra banda, indica que en aconseguir la majoria d'edat, ja no cal un acord entre els pares i la persona pot decidir canviar l'ordre dels seus cognoms d'acord amb la seva única i exclusiva voluntat, el que pot donar lloc al fet que hi hagi germans amb diferent ordre de cognoms.

A més, la llei ofereix la possibilitat de canviar noms i cognoms, de tal manera que pot establir-se l'ús dels cognoms dels dos pares com a primer cognom compost per tal d'evitar la desaparició d'un cognom espanyol, o bé perquè no sigui tan comú. També preveu la possibilitat de canvi del cognom quan sigui contrari al decòrum o ocasioni greus inconvenients.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Eleccions a Catalunya

Eleccions a Catalunya 2017

Tota la informació sobre els comicis d'on sortirà el nou Parlament de Catalunya. 

 

Arreu

1.000 persones es concentren a Barcelona en suport de la noia presumptament violada als San Fermines

Les concentracions s'han fet arreu de l'Estat després que al judici s'hagi acceptat un informe...

ANC i Òmnium activen un web per a la manifestació de Brussel·les del 7 de desembre

Es preveu recórrer els carrers de la ciutat per reivindicar les llibertats i drets fonamentals i...

S'ajorna fins al 4 de desembre la vista sobre l'extradició de Puigdemont i els exconsellers

S'ajorna fins al 4 de desembre la vista sobre l'extradició de Puigdemont i els exconsellers

La Fiscalia descarta el delicte de corrupció i l'advocat constata que la justícia de Bèlgica té...

L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema