ERC ha instat el bisbe de Solsona, Xavier Novell, a rectificar i demanar disculpes públiques per les seves paraules "homòfobes" en la glossa del 21 de maig en què relacionava la "confusió sexual" dels nois adolescents amb l'absència de figura del pare. En un comunicat, la Coordinadora de Polítiques per a Persones LGTB d'ERC ha mostrat el seu rebuig a unes paraules que consideren "clarament ofensives i discriminatòries". Els republicans han instat les institucions catalanes a estar alerta davant de fets com aquests i a emprendre les mesures necessàries per tal de garantir el respecte vers tots els ciutadans i donar compliment a la llei per garantir els drets d'aquest col·lectiu.

ERC ha reiterat el seu compromís en la lluita contra la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere i ha mostrat el seu suport a les famílies monoparentals, així com a les persones i associacions del col·lectiu LGTBI.

La formació republicana ha manifestat també el seu suport a l'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), que va expressar en nom del govern municipal el "rebuig frontal" a les paraules de Novell i va contactar directament amb ell per demanar-li una rectificació.

El comunicat de denúncia de les paraules de Novell no fa al·lusió a la iniciativa de l'Ajuntament de Cervera de declarar Novell 'persona non grata', votació en la que els dos regidors d'ERC hi van votar en contra en considerar la mesura desproporcionada i sobre la qual el PDeCAT s'ha desmarcat del vot favorable de tres dels quatre regidors, entre ells el seu alcalde que n'era l'impulsor. La moció va ser finalment aprovada amb tres vots a favor del PDeCAT, un de la CUP, un del regidor no adscrit, sis abstencions i dos vots en contra d'ERC.