Els pressupostos generals de l'Estat del 2017 afronten un nou tràmit al Senat a partir de la setmana que ve, després de superar ahir la seva aprovació en el ple del Congrés en aconseguir el suport de 176 diputats procedents de set formacions polítiques diferents.

Tal com es preveia, els comptes d'aquest any han rebut el suport del PP, Ciutadans, PNB, Fòrum Astúries, UPN, Coalición Canaria i Nueva Canarias.

Les formacions que han pactat amb el govern han argumentat els beneficis permanents que portaran aquests comptes a les seves respectives comunitats, com les inversions per a la Y basca o les conques mineres a Astúries, passant per les bonificacions al transport tant a Canàries com a Balears. Els Pressupostos passen al Senat amb unes 150 esmenes noves, que han estat incorporades a la ponència (7), en el seu debat en comissió (al voltant de 101) i finalment al ple del Congrés (unes 45).

Després d'un intens intercanvi d'acusacions sobre la intenció de vetar prop de 4.000 iniciatives de PSOE, Units Podem, ERC, PDeCAT i Compromís, al final es va produir la seva discussió i, com era previsible, el seu rebuig.

No obstant això, durant els tres dies de debat en el ple s'han incorporat canvis als pressupostos a través d'esmenes transaccionals entre el PP i formacions com Ciutadans, PSOE i Units Podem.

Les pactades amb Nueva Canarias, 33 iniciatives, inclouen el compromís d'un pla d'ocupació de 42 milions d'euros per a l'arxipèlag, a més de les subvencions del 75% del bitllet d'avió entre illes, que també s'estén a les Balears, i la bonificació del 100% en el transport de mercaderies a la península i viceversa. També es bonifica amb el 65% i el 60% el transport de mercaderies de Balears amb origen i destí al territori, respectivament, alhora que les ajudes en aquest àmbit seran de fins al 50% per a Ceuta i Melilla.

Els comptes per a aquest 2017 inclouran també la creació d'un òrgan independent de supervisió de la contractació del sector públic i a més a més eliminaran la limitació a tres anys per a la contractació d'interins, que només serà per a places urgents i inajornables i es desvincula de sectors prioritaris.