El govern central ha canviat d'actitud davant Manuel Moix i ha passat de la defensa al silenci, de manera que el futur del fiscal en cap Anticorrupció s'enfosqueix i queda pendent de la reunió que ha de mantenir amb el seu cap, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza.

Després de la confiança expressada dimarts a Portugal pel cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, els membres del govern van optar ahir per recordar que és al fiscal general de l'Estat a qui correspon nomenar i remoure el cap Anti-corrupció.

No obstant això, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va explicar ahir a la tarda als periodistes en una conversa informal que ell desconeix si Moix dimitirà i els va aconsellar que no ho donin per fet. També va explicar que dimarts va trucar a Maza per preguntar-li sobre les informacions publicades i el fiscal general de l'Estat li va respondre que «no era res, una propietat familiar».

Però Moix ha canviat en poques hores de discurs i, després de defensar dimarts que el seu comportament va ser correcte i transparent i descartar la dimissió, ahir va admetre que es va equivocar en no informar de la seva situació al fiscal general i va obrir la porta a la seva sortida.

«No tinc cap afecció al càrrec», va declarar a Onda Cero, on va admetre que té una conversa pendent amb Maza «aquesta nit [ahir per al lector] o demà [avui]».

A l'espera de la trobada, el diari Infolibre va publicar ahir una informació que contradiu la versió oferta per Moix que es va assabentar de l'existència de la societat a Panamà quan van morir els seus pares.

D'acord amb l'advocat José Román Marín de la Bárcena, que va actuar judicialment contra la família Moix al principi dels anys noranta per impagament i aixecament de béns en la construcció del xalet de Collado Villalba, en la declaració judicial dels pares de Moix hi havia present el seu fill Manuel. Segons aquest lletrat, el pare de Moix va dir que només era apoderat de la societat paname-nya Duchesse Financial Overseas, propietària del xalet que posteriorment van heretar els germans Moix, però que no era l'amo.

Mentrestant, el PSOE i Podem van redoblar les seves crítiques i la seva exigència de responsabilitats: o bé la seva destitució o bé la seva dimissió. I Ciutadans ultima una reforma del Ministeri Públic per evitar actuacions com la de Manuel Moix, amb mesures que inclouen l'elecció del fiscal general per una majoria parlamentària reforçada i que tant aquest com els principals fiscals siguin examinats en una audiència prèvia.

La pressió arriba també al fiscal general fins i tot des del col·lectiu de tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha), que ha demanat a l'Agència Tributària que obri una inspecció sobre ell i els seus germans per verificar si la societat familiar és una empresa per eludir el pagament de 90.000 euros en impostos.