Catalunya vol establir una taxa anual de 40 a 110 euros per cotxe per eliminar els peatges. La Generalitat planteja que entri en vigor el gener del 2019 i servirà per pagar el manteniment i finançar noves infraestructures.

Si la proposta tira endavant, els peatges de les autopistes tindran els dies comptats, però els conductors seguiran pagant per usar aquestes infraestructures. La Generalitat planteja establir una taxa que donaria accés a totes les vies d'alta capacitat catalana. Els turistes o vehicles de pas haurien de pagar una vinyeta diària, setmanal o mensual, com ja passa en molts països d'Europa.

La Generalitat dedicarà els 300 milions d'euros d'estalvi en peatges a l'ombra i bonificacions al transport públic. El departament de Territori espera presentar el seu pla abans de final de juny, encara que el pla haurà de tenir el vistiplau del Govern, segons avançava ahir La Vanguardia.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va qualificar ahir «d'agressió a la majoria de catalans» aquesta proposta. Per al popular, la mesura perjudica els ciutadans «i especialment els que no utilitzen els peatges».