El Parlament va aprovar ahir la llei de la comunitat catalana a l'exterior, presentada pel departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat. La nova normativa va rebre el suport de la majoria del Parlament, gràcies als vots a favor de JxS, CSQP, PSC i la CUP. Cs i el PPC hi van votar en contra.

La llei preveu la creació d'un registre voluntari de catalans a l'estranger, defensat pels quatre grups parlamentaris que l'han aprovat, però molt criticat per Cs i PPC, que consideren que l'executiu vol «controlar políticament» els residents a l'exterior.

Durant el debat, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va destacar la vocació d'«aproximar» la comunitat catalana internacional, que «ha de tenir els drets coberts» com els ciutadans que resideixen a Catalunya. «És un desig, una obligació i un compromís, i amb aquesta llei ho podrem fer», va defensar. En el debat parlamentari, el ponent relator del projecte de llei, Jordi Sendra (JxS), va insistir que durant la ponència s'ha escoltat «la veu dels catalans residents a l'exterior». Al seu torn, la diputada de Cs Susana Beltrán va assegurar que la llei és una «oportunitat perduda», i va reivindicar que els catalans residents a la Unió Europea (UE) no formen part de l' exterior», ja que es tracta d'un «espai interior». Per a Cs, la llei és «expulsiva, no inclusiva i discriminatòria», perquè no té en consideració els catalans residents a l'exterior i que tenen una opinió política diferent de les tesis independentistes del Govern. «Molts catalans ja no anaven a les comunitats catalanes perquè sentien que només eren les comunitats dels separatistes», va afegir Beltrán.

D'altra banda, la diputada del PSC Esther Niubó va agrair que el text definitiu «ampliï el focus» de la primera versió, i va assegurar que la llei «substitueix una normativa desfasada». El diputat del PPC Juan Milián va deixar anar que l'executiu no vol ajudar els catalans residents a l'estranger, sinó «treure'n profit polític», perquè els que no siguin independentistes «no tindran l'ajuda de la Generalitat».