El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recriminar ahir al govern de Mariano Rajoy la seva «ambigüitat» al voltant d'una possible «utilització de la força» per impedir un referèndum a Catalunya i va anunciar que ja ha enviat una carta a la Comissió de Venècia per informar-la dels seus plans.

A la sessió de control al President de la Generalitat, en el ple d'ahir al Parlament, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxS), Jordi Turull, va denunciar l'«escalada de declaracions» de membres del govern de l'Estat, que han arribat a suggerir que «estan disposats a tot per impedir el referèndum» que preveu convocar l'executiu català.

Puigdemont va deixar clar que aquestes advertències no el «dissuadeixen» sinó que l'«animen» a seguir preparant el referèndum, encara que va reconèixer que «quan l'Estat espanyol diu que està disposat a tot i comences a repassar la tradició en la política espanyola, és quan et comences a inquietar», per la qual cosa «seria hora que el Govern espanyol i els socis que li donen suport expliquin què vol dir estar disposat a tot». Es va preguntar si «està disposat l'Estat espanyol a utilitzar la força contra Catalunya»: «ja n'hi ha prou de jugar amb aquesta ambigüitat, ja n'hi ha prou de flirtejar amb els confins de les costures del sistema democràtic», va afegir el President, i, dirigint-se al sector del PPC, va afirmar: «a vostès no els importa gens el sistema democràtic, el que els importa és la força». El president del grup popular, Xavier Garcia Albiol, però, va centrar la seva intervenció en la taxa que el Govern preveu implantar per eliminar els peatges (vegeu pàgina 18).

D'altra banda, Puigdemont va enviar dilluns a la Comissió de Venècia -òrgan assessor del Consell d'Europa- una carta en la qual l'informava de la seva aposta per celebrar un «referèndum acordat» a Catalunya malgrat la «negativa» de Rajoy. El 18 de maig, el Parlament va aprovar, amb el suport de JxS i Catalunya Sí que es pot, una moció que instava el Govern a posar en marxa les «iniciatives oportunes» per tenir l'«assessorament, reconeixement i aval» de la Comissió de Venècia a la convocatòria d'un referèndum. En la missiva, dirigida al president de l'òrgan, Gianni Buquicchio, Puigdemont no demana explícitament l'«aval» de la Comissió, sinó que es limita a recordar que la moció del Parlament insta «iniciar els procediments necessaris per disposar, en aquest escenari de consulta pactada i acordada, de la col·laboració» d'aquest organisme, sense contemplar el seu paper arbitral en cas d'un referèndum unilateral.

En conèixer el contingut de la carta, el portaveu de Catalunya Sí que es pot, Joan Coscubiela, el va qualificar de «barroera manipulació», ja que «incompleix» la resolució del Parlament en «no buscar l'aval i el reconeixement» d'aquest organisme.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va avisar Puigdemont que la Comissió de Venècia no acceptarà un referèndum sense empara de la Constitució i el va acusar d'«irresponsable» per ficar-se en un «carreró sense sortida».

En canvi, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va centrar la seva intervenció a demanar «menys cimeres» per «repetir» la consulta del 9-N del 2014 i proposar una reunió sobre el retard de 15 anys de la L9 del metro.