El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) investigarà el diputat del PDeCAT i exconseller de Justícia, Germà Gordó, pels presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons públic i d'altres assumptes vinculats al cas del 3%.

Segons informa el TSJC, aquest òrgan es declara competent per investigar l'extitular de Justícia de la Generalitat i actual diputat al parlament català, pel que obrirà diligències davant la capacitat de Gordó. L'acte del tribunal assenyala que Gordó hauria aconseguit donacions de 147.000 euros entre el 2014 i el 2015 a canvi d'adjudicacions de Gisa a l'empresa Pasquina per 2,5 milions per millorar la carretera C-55 i un altre de 7,6 milions pel Departament de Territori per a senyalitzacions en carreteres.

Gordó també hauria obtingut, "aprofitant les seves relacions personals i polítiques amb Josep Manel Bassols, diversos regals personals de l'empresa OPROLER per mediar" en adjudicacions de Ginsa per un import de 2.671.559 euros en unes obres a Manresa.

Segons l'acte fet públic pel TSJC, s'admet la petició del jutge del Vendrell perquè aporta com a nous indicis les declaracions de diversos empresaris i les de dos testimonis protegits.

Els empresaris confirmen que, en les seves agendes, es referien a Gordó, en aquell temps secretari del Govern (2010-2012), amb un àlies.

No obstant això, no s'han pogut creuar les dades amb la seva agenda oficial perquè la Generalitat no l'ha aportat per una migració de dades.

Quin paper jugava Gordó?

Home de confiança de l'expresident català Artur Mas, Gordó va ser gerent de CDC entre el 2004 i el 2011, secretari del Govern entre el 2010 i el 2012; conseller de Justícia entre el 2016 i conseller de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (GISA), amb la qual cosa va tenir responsabilitats organitzatives i econòmiques, exposa l'acte.

Presumptament, requeria a empreses que optaven a concursos públics a realitzar "quantioses donacions a dues fundacions estretament vinculades a CDC, en concret, les fundacions Catdem i Fòrum Barcelona".

Així, hauria aconseguit que Constructora Pirinenca (Copisa) donés 100.000 euros a les dues fundacions el 2012 a canvi de l'adjudicació pel Consorci d'Educació de Barcelona i del contracte d'obres de manteniment de diversos edificis escolars públics, que ascendien a 4,7 milions d'euros.

També hauria seguit el mateix camí l'adjudicació per l'Autoritat Portuària de Barcelona -la Generalitat forma part del consell d'administració a una UTE formada per COPISA, COMSA, ACSA i BENITO ARNÓ- per dos contractes que ascendien a 39,6 milions d'euros.

Aquestes adjudicacions s'haurien fet "després d'haver negociat personalment els imports de les licitacions i de les donacions i les dates de les adjudicacions i dels lliuraments" amb el conseller delegat de Copisa, Xavier Taulell.

El cas 3% va esclatar al juny del 2014 a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès) després de la denúncia d'una regidora republicana de diverses irregularitats al consistori que segueix investigant el jutge del Vendrell.

El jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell (Baix Penedès) seguirà tramitant la causa contra la resta d'investigats no aforats.

La sala civil i penal del TSJC ha designat com a instructor, seguint el torn establert, al magistrat Enric Anglada.