Ensenyament exigirà als menjadors escolars que garanteixin els menús per a una correcta alimentació dels alumnes celíacs. Ho ha avançat a l´ACN el director general d´Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Jordi Miró, com una mesura per complir amb el requeriment del Síndic de Greuges de retirar els 10 punts complementaris que s´atorgaven als malalts. Així, es responen les demandes de Celíacs de Catalunya que qüestionava la retirada dels punts en no veure´s garantida, actualment, la seguretat alimentària dels infants celíacs a les escoles. De fet, els últims 3 mesos, l'associació ha registrat 11 incidències, afectant a 23 infants, per contaminació encreuada del menjar o situacions de discriminació.

Així, en el plec de condicions tècniques per contractar empreses que donin servei de menjadors escolars s´haurà d´incloure el requeriment d´oferir menús que compleixin les necessitats dels alumnes celíacs per a la seva correcta alimentació, és a dir, menús sense gluten però igualment equilibrats i variats. Aquesta exigència es recollirà en el nou decret de menjadors que està elaborant el Departament i que preveu que estarà a punt a finals d´any, i per tant, podria entrar en vigor el curs vinent.

Els menjadors escolars hauran de garantir els menús per a celíacs

Els menjadors escolars hauran de garantir els menús per a celíacs

Amb aquesta condició es complirà una de les reivindicacions de l´associació Celíacs de Catalunya. L´entitat, tot i valorar negativament la retirada dels punts complementaris, defensen la seva desaparició sempre i quan, es pugui garantir el menú per a celíacs a totes les escoles amb la seguretat alimentària que necessiten. En aquest sentit, Elisa Mora, del departament tècnic de l´associació, assegura a l'ACN que l´aposta de l´entitat és aquesta perquè significa ´´normalitzar´´ la celiaquia però reconeix que actualment no és així ja que hi ha moltes escoles on no s´ofereix aquest tipus de menú o que no compleixen els protocols necessaris.

En els darrers tres mesos, l´associació ha registrat fins a 11 incidències, que han afectat a 23 nens, en menjadors escolars. L´any passat van tenir-ne constància de 47, tant per contaminació dels aliments que ingereixen els menors com per situacions de discriminació. Mora, per exemple, explica que en algunes ocasions, les escoles no deixen quedar a dinar els nens celíacs perquè no ofereixen menús, però tampoc deixen que s´hi quedin a dinar amb carmanyola pròpia. També han detectat que hi ha menjadors escolars que separen els alumnes amb intoleràncies i al·lèrgies en una altra taula, separada dels companys i els amics.

Els casos més greus però, són de seguretat i garanties alimentàries. Mora explica que sovint, les dietes dels celíacs a les escoles són poc variades i poc equilibrades, basant-se en verdura i carn a la planxa, o que, acaben provocant contaminació encreuada perquè els menors ingereixen aliments amb gluten sense saber-ho. Per Mora, la manca de formació i d´acreditació dels professionals provoca alguns ´´errors´´ de cuina i de servei, que, en els nens simptomàtics es pot comprovar, però en els asimptomàtics, que en adults representa la meitat dels malalts, no es detecta fins a les revisions mèdiques rutinàries, quan els professionals comproven que els marcadors els han augmentat, amb les conseqüències que aquest fet implica, per la seva salut.

Per posar-hi solució, Celíacs de Catalunya ofereix la possibilitat d´acreditar i formar empreses de càterings i cuines escolars però posa en dubte que, si aquesta mesura ha d´estar vigent el curs 2018-2019, es pugui estendre amb seguretat. Des d´Ensenyament, en canvi, es defensa que hi ha temps suficient per tirar-ho endavant, i recorda que les acreditacions han de sorgir d´institucions públiques.

Retirada dels 10 punts, per lluitar contra la segregació

El Departament d´Ensenyament ha considerat la retirada dels 10 punts complementaris als infants celíacs després que ho demanés el Síndic de Greuges com una mesura per millorar l´equitat dels centres. En una reunió el 23 de gener passat per abordar la segregació escolar, entre el Departament, el Síndic i entitats de la comunitat educativa, es va prendre aquesta decisió ja que es considera que l´objectiu pel qual s´atorgaven aquests punts extra, perquè els nens poguessin anar a dinar a casa, ja no s´ajusta a la realitat actual. La retirada d´aquests punts complementaris s´inclouran en el proper nou decret d´admissió de l´alumnat que podria estar llest per a la preinscripció del curs 2018-19, però la data encara no està tancada