Els funcionaris i treballadors públics de la Generalitat són al centre del debat polític arran de la voluntat manifesta del Govern de convocar el referèndum d'independència malgrat que no es pugui acordar amb l'Estat, i l'aprovació de les lleis de desconnexió. El xoc de legitimitats i legalitats que es preveu deixa els treballadors públics en una situació que, tant els independentistes com l'Estat, els exigeixen lleialtat a unes i altres lleis. És per això que les preguntes i la preocupació s'han succeït en alguns sectors de l'administració catalana. I, pel mateix motiu, la Intersindical-CSC ha estat fent xer-rades a tots els departaments dirigides als funcionaris dels serveis centrals de la Generalitat per explicar-los com han d'actuar per afrontar els moments clau del referèndum i les lleis de desconnexió i evitar, alhora, que siguin posats sota el focus judicial o l'Estat prengui represàlies contra ells per acatar les ordres del Govern i les lleis del Parlament.

Marc Sallas, responsable de les xerrades de la Intersindical-CSC, explica que s'ha fet una trentena de xerrades distribuïdes per tots els departaments de la Generalitat, i que han acollit poc més de mig miler d'assistents. La campanya es diu «Jo m'hi apunto» i va dirigida especialment al col·lectiu de treballadors públics dels serveis centrals, que suposen el nucli dur de cada conselleria.

El sindicat basa els seus consells i recomanacions en un informe jurídic que detalla com fer front als possibles delictes que l'Estat podria voler imputar a un funcionari si obeeix la Generalitat i les lleis de desconnexió. Així, les xerrades se centren a resoldre dubtes i a donar consells per evitar que se'ls imputin delictes de prevaricació i desobediència sobretot, però també altres de menys utilitzats en aquests casos com el de sedició, rebel·lió i traïció. El sindicat ha volgut així aportar «seguretat jurídica i tranquil·litat» als funcionaris disposats a obeir les ordres de la Generalitat. I, de fet, Sallas assegura que és «molt complicat» que un funcionari sense poder legal acabi sent imputat, atès que per sobre seu sempre hi haurà un càrrec polític o un alt funcionari que sí que té aquesta capacitat i serà qui assumirà el pes de la seva decisió.