El portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, va defensar que hi hagi una llei «exclusiva» per al referèndum, separada de la Llei de transitorietat jurídica. En una entrevista, el també diputat de Junts pel Sí va expressar que aquesta normativa per a la votació s'ha d'emparar «en la legalitat internacional».

Per Castellà, cal aprofitar que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i diversos tractats internacionals reconeixen el dret a l'autodeterminació. Tal i com va afirmar el portaveu de Demòcrates, l'Estat ha «subscrit» aquests tractats, de manera que «formen part del cos jurídic constitucional espanyol».

D'altra banda, Castellà va assegurar que el govern espanyol només podrà evitar el referèndum si fa ús de la força, un escenari que provocaria entrar en terreny «desconegut».

Castellà va insistir que tots els tractats internacionals que ha signat l'Estat reconeixen el dret a l'autodeterminació, i pels demòcrates, «hi ha tota la legitimitat d'emparar un referèndum directament en la legalitat internacional». Així doncs, per a Castellà el referèndum tindrà cobertura legal emparant-se en la carta de l'ONU i en la resta del dret internacional. A més, el diputat de JxSí creu que «no tindria gaire sentit» aprovar la Llei de transitorietat abans de la celebració del referèndum.

Per a Castellà, el marc legal que ha de substituir l'espanyol ha d'arribar després de la votació, i en cas que guanyi el 'sí'. De fet, el cap de files de Demòcrates opinava que si la Llei de transitorietat s'aprova abans del referèndum algú podria dir que el Parlament «estaria condicionant la campanya». Finalment, Castellà va apuntar que l'aprovació de la Llei del referèndum hauria d'estar «molt lligada» a la convocatòria de la consulta.

Per últim, el diputat de JxSí també es va dirigir al coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, per assegurar que la decisió sobre si el referèndum és vinculant o no «és dels ciutadans i no dels comuns». «O algú té informació privilegiada sobre un moviment del PP [per negociar la consulta], o algú està jugant amb un discurs d'espera fins que algun dia manin a l'Estat».