El coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez Maíllo, va demanar ahir al President de la Generalitat que sigui «valent» i que vagi al Congrés a exposar els seus plantejaments «sense condicions». El dirigent popular va instar Puigdemont a plantejar «per escrit» una proposta de debat i va dir que no ha de «tenir por» de votar-la al Congrés dels Diputats.

Martínez-Maíllo també es va referir a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum que podria servir per posar sobre la taula la pregunta i la data de la consulta: «no sabem quina serà la pregunta, però ells sí que saben quina serà la resposta perquè l'hem expressat per activa i per passiva durant molt de temps».

Martínez Maíllo va fer aquestes manifestacions en roda de premsa a la seu del Partit Popular després de la reunió de la direcció de la formació. Maíllo va considerar que quan algú està disposat a anar al parlament és important «no establir condicions» i va assegurar que als populars els agradaria que el President català els fes arribar «per escrit la proposta que ha fet en veu alta» perquè «aquesta és la millor manera» de poder definir-se.

Així mateix, el dirigent popular va instar Carles Puigdemont a sotmetre la seva proposta a la votació del Congrés, i va assegurar que «si tant parla de democràcia, no hauria de tenir por que es voti». En aquest sentit, Martínez Maíllo va insistir que és al parlament «on s'ha de votar». Durant la seva compareixença davant els mitjans, també va assegurar que Puigdemont ha rebut «el no al referèndum» en «moltes llengües i idiomes» i des de «moltes institucions europees, com el Consell d'Europa». «Els diem als espa-nyols que la resposta del govern d'Espanya és que no hi haurà referèndum a Catalunya i l'Estat té prou mecanismes per garantir-ho», va sentenciar.

Finalment, el coordinador general del PP va insistir a demanar al President català que accepti la invitació de Rajoy per anar a les corts espanyoles: «no passa res, es pot anar a debatre al parlament espanyol, a parlar i a exposar el seu pla, que és perfectament legítim que el plantegi en seu parlamentària i també li demanem que escolti a la seu de la sobirania nacional».

Segons va assenyalar Maíllo, «és bo, sa i democràtic que Puigdemont vagi a debatre al Congrés dels Diputats».

Per la seva banda, el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va defensar ahir que «fins a l'últim dia cal poder negociar» amb el govern un referèndum d'independència a Catalunya i que la via del diàleg seguirà viva encara que aquesta setmana el Govern anunciï la data i la pregunta de l'esmentada consulta.

En una entrevista a TV3, Elena va advocar així per esgotar les opcions de negociació amb el Govern i va opinar que aquest «faria bé de treure's la bena dels ulls» i veure que la reivindicació de poder decidir el futur polític de Catalunya en referèndum no només és una demanda dels partits, sinó de bona part de la societat catalana. Això no obstant, Elena va evitar especular sobre com acolliria aquesta entitat un referèndum unilateral o sobre quins integrants del Pacte Nacional pel Referèndum avalarien aquest camí. Elena es va limitar a comentar que això competeix a les institucions i als partits, i va subratllar el valor que «tantes entitats» donin suport al dret a decidir de Catalunya.

Precisament avui, els integrants del Pacte Nacional pel Referèndum tornaran a reunir-se, dies abans que el President català, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, anunciïn la data i la pregunta del referèndum.

Malgrat que el Govern faci aquest pas, Elena defensa que els governs implicats tenen l'«obligació de dialogar fins a l'últim moment». A la pregunta de si ell se sentiria còmode amb un referèndum unilateral, va assegurar que la seva posició particular «té poca transcendència», i va remarcar que la seva missió és vetllar per la «cohesió interna» d'aquesta plataforma cívica.

Fa uns dies la portaveu del Govern, Neus Munté, va reptar als comuns a aclarir si volen «continuar remant» a favor d'un referèndum i va garantir que el Govern «escoltarà» les entitats que formen part del Pacte pel Referèndum per decidir data i pregunta.