La líder conservadora britànica, Theresa May, va assegurar que les forces de seguretat revisaran els seus mètodes de vigilància de potencials extremistes, després de conèixer-se que un dels autors de l'atemptat de dissabte a Londres havia estat sota supervisió de les autoritats. «El servei de contraespionatge MI5 i la policia ja han explicat que revisarien com van actuar en el cas de l'atemptat de Manchester i espero que faran exactament el mateix en relació amb l'atac al pont de Londres», va afirmar durant un acte de campanya.

La primera ministra en funcions, que aspira a revalidar el càr-rec a les eleccions de demà, va dir «entendre» que la gent pugui estar «preocupada» en saber que la policia havia investigat el 2015 un dels tres atacants, Khuram Shazad Butt, encara que després va suspendre la indagació.

Abans de la intervenció de May, el seu ministre d'Exteriors, Boris Johnson, va assenyalar que la població té dret a preguntar-se com un dels tres terroristes de l'atemptat de Londres va poder «escapar-se» del radar dels serveis secrets. La primera ministra va dir comprendre que els ciutadans estiguin preocupats, però va insistir que l'important és que triïn un govern que «doni més competències a la policia i als serveis de seguretat quan les necessitin i confronti l'extremisme a Internet i dins del Regne Unit».

Paral·lelament, la policia va identificar l'italià d'origen marroquí Youssef Zaghba com el tercer terrorista de l'atemptat de Londres. La policia de la capital britànica es va veure obligada a confirmar la identitat del tercer agressor després que el diari italià Corriere della Sera revelés el nom i informés que havia estat detingut a l'aeroport de Bolonya, al nord d'Itàlia, el 2016, quan pretenia viatjar a Turquia per a traslladar-se després a Síria.

Per la seva banda, Scotland Yard va puntualitzar que Zaghba no era «subjecte d'interès» de la policia britànica ni dels serveis secrets. No obstant això, el diari italià va informar que aquest tercer agressor va néixer a Fes, treballava a temporades en un restaurant de Londres i havia estat detingut per les autoritats italianes a Bolonya. Els serveis secrets d'aquest país van comunicar aquests detalls als col·legues britànics, segons els mitjans italians.

La identitat del tercer individu es va conèixer enmig de la polèmica sobre la tasca de les forces de l'ordre per identificar i investigar radicals islàmics actius al Regne Unit. A més, la policia va informar que un home de 27 anys va ser detingut al matí al barri de Barking, a l'est de Londres, en relació amb l'atac de dissabte, en què set persones van morir i 48 van resultar ferides, de les quals 15 estan en estat crític. A més, la policia irlandesa va arrestar a la localitat de Limerick, a l'oest d'aquest país, un home per la seva suposada relació amb un dels autors de l'atemptat.

Mentre les autoritats intenten identificar totes les víctimes, els mitjans van qüestionar les autoritats en revelar-se que Khuram Butt havia estat objecte d'investigació el 2015, però que la policia havia decidit suspendre-la després la indagació. La polèmica va sorgir en saber-se que Butt va aparèixer en un documental emès el 2016 pel canal 4 de la televisió britànica sobre les activitats de radicals islàmics. A més, Transport for London (TfL), responsable de la xarxa de transport de la ciutat, va confirmar que Butt va treballar per al metro de Londres durant diversos mesos fent pràctiques com a assistent d'atenció als usuaris, però que va plegar l'octubre passat.

Quatre desapareguts

Quatre famílies, entre aquestes una d'espanyola, segueixen sense notícies d'algun dels seus éssers estimats tres dies després de l'atac terrorista, mentre les autoritats britàniques continuen treballant en la identificació formal de les set víctimes mortals. Entre els desapareguts hi ha l'espanyol Ignacio Echeverría, un treballador del banc britànic HSBC de 39 anys que va ser vist per última vegada a la zona de l'atemptat quan colpejava un dels tres terroristes, que estava apunyalant una dona.