Les dues empreses que aspiren a proveir d'urnes la Generalitat per a un eventual referèndum, Plastic Express i la UTE d'Espai World i Subministraments Integrals Futbida, van superar ahir un nou tràmit, el de l'oferta econòmica, i encaren la recta final per ser homologades.

El procés d'adquisició d'urnes va activar la Fiscalia, que va anunciar una querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve, per prevaricació, desobediència i malversació, en considerar que la iniciativa forma part de la preparació del referèndum. Però el procés no es va aturar i, segons fonts de Governació, la taula de contractació va obrir ahir els sobres de l'oferta econòmica de les dues empreses per a les urnes de metacrilat: Plastic Express les ha ofert a 20,47 euros més IVA cada una, i la UTE, a 19 euros més IVA.

Com ja va passar en el tràmit anterior, els encarregats d'obrir els sobres han estat càrrecs polítics: el secretari general, Francesc Esteve, la secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el d'Administració Local, Joaquim Ferrer, acompanyats de responsables d'intervenció i assessoria jurídica.

Ara, la Generalitat ja disposa de la informació necessària de les empreses candidates, però el procés encara no ha acabat, ja que falta verificar totes les dades, uns treballs que podrien durar unes dues setmanes, aproximadament.

Un cop culminin aquestes operacions, i si tot és correcte, s'homologaran les empreses com a proveïdores d'urnes en el moment que ho requereixi la Generalitat. Així, quan el Govern decideixi comprar les urnes, demanarà un pressupost a les empreses homologades i s'adjudicarà a l'oferta més econòmica. En aquell moment, les companyies homologades podran modificar el preu, sempre que no sigui superior al que van presentar ahir.

La Generalitat va llançar a principi de maig un concurs per valor de 200.000 euros per al subministrament d'urnes per a «les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana», encara que alguns membres del Govern van admetre que es podrien usar per al referèndum.