La presó Model de Barcelona va tancar ahir les portes i va posar així punt final als 113 anys d'història d'un centre pel qual van passar personalitats catalanes de l'últim segle, i després de diversos anuncis de tancament per part de les administracions en les últimes dècades.

Els 24 presos que van passar l'última nit al centre van ser traslladats en furgons policials al llarg del matí a les presons Brians 1 i 2 i al centre de Mas d'Enric, davant la mirada d'una cinquantena de veïns concentrats davant de la Model per acomiadar la fins ara presó més antiga de Catalunya.

Pocs minuts després d'haver sortit l'últim autocar amb presos, el director general dels Mossos, Albert Batlle, i el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, van signar el cessament de la vigilància del centre, la qual cosa, a la pràctica, va significar posar el punt final als 113 anys de la Model.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va voler ser present a l'acte de tancament de la presó i va visitar una de les galeries buides, així com un dels patis interiors que albergava una pista de bàsquet per als reclusos, mentre alguns dels treballadors ploraven emocionats.

Tot seguit, el conseller va protagonitzar una roda de premsa entre les cel·les del centre que encara conservaven objectes personals dels últims reclusos com sabates, revistes o ampolletes de sabó.

Davant els periodistes, Mundó va agrair l'«esforç i comprensió» dels treballadors penitenciaris.