Malgrat l’anunci de la data i la pregunta del referèndum per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el govern espanyol manté el criteri que ha repetit al llarg dels últims mesos i assegura aquest divendres que el referèndum “no se celebrarà”. “Per al govern no ha canviat res, la posició segueix essent la mateixa”, han assenyalat fonts de La Moncloa, que han recordat les manifestacions en aquesta direcció que ha fet en les últimes setmanes la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, així com els ministres de l’executiu.

Amb tot, l’equip del president espanyol opta per no donar una resposta política de baix perfil a l’anunci del president de la Generalitat. Contràriament al que va fer el 29 de maig -quan va comparèixer per contrarestar la cimera del referèndum- Soraya Sáenz de Santamaría no preveu assistir a la tradicional roda de premsa dels divendres posterior al Consell de Ministres. La resposta la donarà el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que insisteix reiteradament en l’oferta de l’executiu espanyol al “diàleg” dins de la llei.

El govern de Mariano Rajoy es remet a les manifestacions que ha fet la mateixa vicepresidenta, que manté invariable l’estratègia oberta pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de proposar al president de la Generalitat que sotmeti a votació la seva proposta al Congrés dels Diputats. Sáenz de Santamaría ha insistit en les últimes jornades que el referèndum és “innegociable” perquè està “fora de la llei”,

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ho va verbalitzar aquest dijous en un acte a Barcelona, on va insistir que el referèndum “no té cabuda al marc constitucional”, i va advertir que el govern espanyol té l’obligació de “garantir que la llei es compleix” i per tant “actuar en conseqüència” quan es produeixin els passos de la Generalitat i el Parlament per fer efectiu el referèndum.

La Moncloa manté que oferirà una resposta “proporcional” als esdeveniments que tinguin lloc a Catalunya, sense concretar encara quins instruments pensa utilitzar en el cas que el Govern mantingui la convocatòria i intenti dur a terme el referèndum.

La Fiscalia i el Tribunal Constitucional es mantenen de moment a l’expectativa. Fons de la Fiscalia General de l’Estat han apuntat que ara per ara no tenen previst reaccionar a l’anunci de la data i de la pregunta del referèndum, tot i que no descarten cap escenari. En les últimes jornades han apuntat que el seu àmbit d’actuació s’activa en el moment en què hi ha algun tipus d’actuació impugnable com la signatura del decret de convocatòria, fet que a priori no es produeix respecte a un anunci polític com és el cas del de la data i la pregunta del referèndum.

Malgrat que el Tribunal Constitucional té atribucions per actuar contra l’incompliment de les seves resolucions, fonts ‘aquesta institució han apuntat també que qualsevol actuació d’aquest organisme ha d’anar precedida d’una petició o impugnació per part del govern espanyol, fet que de moment no s’ha produït. Aquestes fonts també apunten a la naturalesa política de l’anunci d’aquest divendres.