El portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va recordar ahir al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que segueix en peu «la invitació» perquè expliqui al Congrés dels Diputats les seves pretensions i li va demanar que concreti la data per poder organitzar-lo.

En declaracions als periodistes, abans de participar en un acte del Partit Popular de Palència, Méndez de Vigo va lamentar la successió d'anuncis sobre el «referèndum d'autodeterminació» a Catalunya i va insistir que el govern central té una posició «meridianament clara» al respecte.

Tant que va tornar a repetir que «aquest referèndum d'autodeterminació» no tindrà lloc. També va recordar que el govern té «la mà estesa» a tothom qui vulgui dialogar «sense data de caducitat», dins de la llei i allà on resideix la sobirania nacional, que és el Congrés dels Diputats.

«Si la pretensió dels secessionistes és realitzar un referèndum d'autodeterminació, sols es pot fer dins de la llei i això implicaria modificar la Constitució», va reiterar Méndez de Vigo.

Per això, va recordar que el govern ha convidat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a que acudeixi al Congrés per exposar «les seves pretensions» i escoltar democràticament la resta de grups polítics.

Va insistir que aquesta «invitació» segueix en peu, perquè el govern central considera que és «el correcte i raonable», i li va demanar a Puigdemont que els informi de quan l'acceptarà per poder organitzar-la.

Amb tot, el portaveu del govern va enviar un missatge de tranquil·litat als catalans i va assegurar que no es toleraràn actes il·legals a Catalunya perquè els drets dels espanyols són iguals en tot el territori nacional, i també a Catalunya.

Per la seva banda, la vicesecretària d'Estudis i Programes del Partit Popular, Andrea Levy, va assegurar ahir, en la clausura del XIII Congrés del PP de Barcelona celebrat a Sitges (Garraf), que «Carles Puigdemont i Pablo Iglesias s'han inflat a paraules, però els dos fracassaran en els fets».

Levy va dir que tant Puigdemont com Iglesias no podran complir les seves promeses.