UGT de presons va alertar ahir que les tres presons de l'àrea metropolitana, Brians 1, Brians 2 i Quatre Camins estan en perill de «massificació», després del tancament de la Model de Barcelona la setmana passada. Així, segons els seus càlculs, ahir els quatre mòduls de règim ordinari de Brians 1 es trobaven al 95,2% de la seva capacitat màxima, els set mòduls ordinaris de Quatre Camins al 96,39% i Brians 2 al 80,88%.

Això, segons el sindicat, pot portar problemes de seguretat i agressions per als presos i per als funcionaris. L'increment «provoca una involució en la dinàmica de disminució d'ocupació efectiva que s'estava produint en els darrers anys» i «podria provocar l'inici del col·lapse del sistema penitenciari», cosa que «podria provocar danys irreparables».

En un comunicat, UGT va criticar el «perillós joc» i la «precipitació» de Justícia per voler tancar la Model abans d'obrir els nous centres de la Zona Franca. «Un servei públic essencial no ha de servir de moneda de canvi per a l'assoliment de determinats interessos partidistes i electorals», afegeix. En canvi, segons Justícia, amb la Model oberta, que estava al 120% de la seva capacitat, el sistema estava al 67,4% de capacitat. Amb la Model tancada, se situa al 72,9% de capacitat. Havent tancat la Model, el sistema penitenciari disposa de places equivalents a la capacitat de tres presons buides com Lledoners, Puig de les Basses i Joves. En el mateix sentit, Justícia recorda que s'han mantingut tots els llocs de treball.