El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va assegurar ahir que l'Aeroport de Barcelona-el Prat ja compleix els estàndards europeus de temps màxim d'espera en els controls de passaports, que estan establerts en uns 30 minuts en la sortida i 60 minuts en l'arribada.

«Avui podem comprovar que els temps d'espera ja s'han estabilitzat en l'estàndard europeu, i fins i tot s'ha millorat en línia amb els objectius que ens hem fixat, de 20 minuts per a l'entrada i 40 minuts per a la sortida», va assenyalar en declaracions als mitjans durant una visita a l'aeroport barceloní Millo.

Aquesta estabilització, va sostenir el delegat del Govern, ha estat possible gràcies a l'increment de recursos, tant humans com materials, que hi ha hagut les últimes tres setmanes.

Concretament, ja han arribat al Prat 86 dels 144 agents suplementaris que es van anunciar, i també 20 dels 50 verificadors presencials que ha d'estar operatius abans que arribi el gros de passatgers de la temporada estival, i que s'han de sumar als 46 que ja hi ha.

Des de final d'abril, el Prat va viure diverses jornades de cues en els controls de passaports, ja que la nova normativa de seguretat antiterrorista, més estricta, va alentir el procés de verificació i els efectius disponibles en aquell moment no eren suficients per absorbir els pics de passatgers.

De fet, els primers problemes a l'aeroport van arribar amb el pont de maig i el consegüent increment d'usuaris de l'aeroport del Prat, i es van repetir en els caps de setmana següents, sobretot la setmana en la qual va coincidir el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 i el Saló Automobile Barcelona.

Davant aquesta situació, el govern i Aena van anunciar diverses mesures per evitar que es repetissin les cues i que es convertissin en un problema durant la temporada d'estiu, quan el flux de passatgers és més alt fins i tot en els dies laborables.

Millo va recordar que l'augment dels efectius policials i dels verificadors presencials també s'acompanyarà d'un reforç informatiu perquè els usuaris coneguin els verificadors automàtics, els anomenats ABC, que actualment estan infrautilitzats.

Amb tot, Millo va recalcar que des que es van reforçar els recursos només es van excedir els estàndards europeus en moments molt puntuals, i que a més l'excés no va ser «significatiu», ja que es tractava de menys de deu minuts extra en la major part dels casos.