El Parlament de Catalunya va aprovar «traslladar una queixa formal» a instàncies i tribunals internacionals sobre els casos en què la justícia espanyola actuï contra el principi de llibertat d'expressió i el principi d'inviolabilitat dels càrrecs electes.

Una moció presentada per JxS va ser aprovada amb els vots de la CUP i de CSQP, mentre que la resta de partits van votar-hi en contra. Precisament, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van apel·lar al principi d'inviolabilitat dels diputats per defensar la decisió de la mesa de permetre la votació sobre el referèndum unilateral en el darrer debat de política general.

La moció aprovada pel Parlament de Catalunya ahir a la tarda assegura que, en aquests casos, el Parlament recorrerà al Consell d'Europa, al Consell de Drets Humans de l'ONU, al comitè de drets humans, a l'alt comissionat per als drets humans de les Nacions Unides, al comissari de justícia de la UE i al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

La moció «reprova» la investigació contra Forcadell i quatre membres de la mesa del Parlament i constata que «el sol fet d'haver admès a tràmit la querella suposa una intromissió del poder executiu i del poder judicial en la tasca dels representants dels ciutadans i contra la llibertat d'expressió i el dret de participació política».

Amb aquesta moció, el Parlament també insta el Govern de la Generalitat a traslladar la moció per denunciar la «intromissió» en la tasca del Parlament en tots els àmbits, especialment, a les institucions europees i internacionals que vetllen per garantir els drets fonamentals i les llibertats individuals i comunitàries.

«Frau democràtic»

El portaveu parlamentari de Ciutadans (Cs), Carlos Carrizosa, va advertir que seria un «frau democràtic» substituir funcionaris per voluntaris en qualsevol procés electoral, ja siguin unes eleccions o un referèndum.

En una interpel·lació al Parlament a la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, Carrizosa va respondre a la intenció del Govern català d'habilitar uns 4.500 agents electorals o representants de l'administració per portar a terme el referèndum que es vol celebrar l'1 d'octubre, que poden ser funcionaris voluntaris o no ser empleats públics.

El Congrés votarà el referèndum

El ple del Congrés dels Diputats votarà la setmana que ve una moció del PDeCAT que insta el Govern central a «acordar amb l'Executiu de la Generalitat de Catalunya la celebració d'un referèndum d'autodeterminació» l'objectiu del qual seria «que els catalans es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya». La moció destaca que aquesta consulta sobiranista hauria de donar resposta «a la demanda àmpliament majoritària de la societat catalana i del Parlament de Catalunya».