Diverses entitats i agrupacions de catalans residents a l'estranger van fer arribar una carta al Govern per reclamar-li que expliqui si podran votar en el referèndum de l'1-O i com ho han de fer, segons va avançar ahir Catalunya Ràdio.

La coordinadora de l'Assemblea Nacional Catalana als Estats Units, Imma Caboti, va dir en declaracions a aquesta emissora que volen saber «d'una vegada per totes» si podran votar i va reconèixer que el principal problema que veuen és el cens. «Mai s'ha dit clarament si el registre de catalans a l'exterior serà el cens que es farà servir», va apuntar.

En aquest sentit, Mape Andrius, vicepresidenta del Casal Català a San Francisco, va plantejar la por que, en cas que s'enviïn, les butlletes arribin tard o fora de termini i va assegurar que hi ha persones que estan fent «mans i mànigues» per comprar un bitllet i així poder ser a Catalunya el dia de la votació.

Per la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, es mostrar convençuda que el Govern vol «oferir garanties» als catalans residents a l'estranger perquè puguin votar l'1-O però va puntualitzar que el «responsable» del vot exterior és la conselleria d'Afers Exteriors i no la seva.

En una entrevista a l'Ara, Borràs va mostrar preocupació per la «inquietud» que puguin tenir les persones que volen votar des de l'exterior i va reconèixer que l'element «clau» és el cens de la població.

També va afegir que, ara per ara, el més homologable a un cens és el registre de catalans a l'exterior, però va puntualitzar que aquest té inscrits 5.000 dels 200.000 catalans que viuen fora.

Borràs feia aquestes declaracions després que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, assegurés que la creació del registre de catalans a l'exterior no està relacionada amb una major «facilitat» a l'hora de votar perquè aquesta part no depèn del seu departament.

En la mateixa entrevista, Borràs acusava el govern espanyol de voler generar «por a l'entorn» amb querelles -com la que hi ha contra ella pel procés d'homologació d'urnes- i va defensar que el que s'ha fet des de Governació és «perfectament legal».

«No té altre sentit que voler dir 'Vigileu el que feu perquè pot tenir les seves conseqüències'», va afirmar. Borràs va tornar a defensar que el Govern és «competent» per comprar urnes i que el procés tirarà endevant.

En ser preguntada sobre qui comprarà finalment aquestes urnes, Borràs es va limitar a dir que aquestes es compraran i que és això el que importa. La consellera no va voler entrar en detalls perquè assegurava que «de vegades anar explicant coses provoca querelles que es poden estalviar», en al·lusió al paper de botxí que està jugant l'estat espanyol davant de cadascuna de les accions que el Govern de la Generalitat està portant a terme de cara a la celebració del referèndum, i que no ha estat pactat amb el govern central.

No serà fins al dia 4 de juliol quan, en un acte institucional, la Generalitat donarà a conèixer tots els detalls del referèndum de l' 1 d'octubre.