El govern britànic va avançar ahir que té previst expedir un nou document d'identificació perquè els ciutadans europeus que resideixen al Regne Unit puguin justificar els seus drets adquirits davant empreses i organismes públics.

La primera ministra, Theresa May, va detallar al Parlament que els comunitaris que ja s'estan al país o arribin abans d'una data límit, encara per determinar, podran mantenir els seus drets «com si fossin ciutadans britànics» després del Brexit.

May va avançar als líders europeus a Brussel·les la setmana passada que el Regne Unit preveu atorgar la condició d'«establert» permanent a aquells comunitaris que hagin residit almenys cinc anys al país, el que els donarà accés al mercat laboral, el sistema sanitari, les prestacions socials i les pensions. Aquells que hagin arribat abans de la data de tall -que s'establirà previsiblement entre el març del 2017 i el març del 2019-, podran romandre els cinc anys necessaris per adquirir aquests drets.

En un document que va ser publicat ahir per l'executiu britànic, s'alerta, però, que els europeus que entrin al Regne Unit després d'aquesta data podrien trobar-se «controls que limitin» les seves possibilitats de «viure i treballar» al país.

Per distingir els europeus amb drets adquirits, el ministeri de l'Interior britànic expedirà un «document de residència» que serà imprescindible per a tots els comunitaris que vulguin accedir a una feina o als serveis públics, amb independència de la seva data d'entrada al país.

La primera ministra va assegurar a la Cambra dels Comuns que els drets dels 3,2 milions d'europeus al Regne Unit i els 1,2 milions de britànics expatriats a la resta del continent són una «prioritat immediata» en les negociacions sobre el Brexit que van començar la setmana passada.

May va dir que s'establirà un sistema de registre per als ciutadans comunitaris tan senzill com sigui possible, després de les crítiques que va rebre pel formulari de més de 80 folis que fins ara han d'omplir els europeus per obtenir la residència permanent.

«Volem eliminar alguns dels requisits tècnics que actualment són necessaris per obtenir la residència permanent sota les normes comunitàries. Per exemple, no demanarem a ningú que demostri que està en possessió d'una assegurança mèdica completa», va dir May.

Tot i que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va dir divendres passat que el pla de May sobre els drets dels europeus està «per sota de les expectatives» de Brussel·les, la cap de govern va assegurar ahir que la seva proposta «va obtenir una resposta molt positiva per part de líders individuals».

El document que va ser publicat ahir constata que la llibertat de moviments entre els dos costats del canal de la Mànega «s'acabarà» amb el Brexit. El text subratllava que «la immigració entre el Regne Unit i la Unió Europea continuarà existint».

La proposta britànica mostrava la voluntat de continuar participant en el programa de targetes sanitàries europees amb la finalitat que els ciutadants britànics que posseeixin la targeta es puguin continuar beneficiant de l'atenció sanitària gratuïta o a cost reduït durant estades a la UE, i viceversa.