La Guàrdia Civil està fent interrogatoris a personal de la Generalitat i d'empreses externes en relació a la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum i la campanya per impulsar el registre de catalans a l'exterior. Segons han informat fonts del Govern a l'ACN, un càrrec polític del Departament de la Presidència amb categoria d'eventual, un altre treballador de personal laboral del mateix departament i tres treballadors d'una empresa externa declaren com a testimonis entre aquest dimarts i demà dijous en relació a la pàgina web el PNR que va crear la Generalitat. D'altra banda, la Guàrdia Civil també està prestant declaració a un treballador del Departament de la Presidència i membres de l'empresa de publicitat encarregada de la campanya per impulsar el registre de catalans a l'exterior. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat PP i Cs de convertir-se en "espanta funcionaris" mentre que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat als independentistes que, si es volen despenyar, no arrosseguin funcionaris i empresaris.

El departament de la Presidència es va encarregar de crear la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum però posteriorment va traslladar la seva gestió als responsables del Pacte, que agrupa institucions, partits i entitats. El portal web ha estat una de les vies del PNR per recollir les 500.000 signatures en suport a un referèndum acordat que van presentar a finals de maig.

Pel que fa a l'altre front de la Guàrdia Civil, la investigació se centra en la campanya que el Govern va impulsar per demanar als catalans residents a l'exterior que s'inscriguin al registre que ha creat una llei recent. Sobre aquest cas, el març passat, la Fiscalia va obrir diligències en considerar que la campanya difosa en mitjans de comunicació podria suposar els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics. I és que la Fiscalia creu que aquesta campanya forma part dels preparatius de la Generalitat per al referèndum.

El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va obrir una investigació per l'anomenat 'cas Vidal', arran de les conferències de l'exsenador on va apuntar que el Govern disposava de dades fiscals dels catalans de manera il·legal. Fonts del TSJC han explicat a l'ACN que el titular d'aquest jutjat no ha ordenat cap declaració ni ha citat ningú i, que si la Guàrdia Civil ha fet aquests interrogatoris en el marc d'aquesta investigació, ho ha fet dins del marge autonomia dels investigadors que actuen com a policia judicial. La causa del 'cas Vidal' està declarada secreta.

Segons va transcendir aquest dimarts a la nit i van confirmar a l'ACN fonts governamentals, la Guàrdia Civil també ha visitat una de les empreses que optaven a les urnes i que, finalment, s'ha decretat desert.

Puigdemont avisa que els "espanta funcionaris" no se'n sortiran

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat en el marc de la sessió de control que les empreses que optaven a les urnes han rebut pressions i ha acusat PPC i Cs de donar ordres a la Fiscalia i convertir-se en "espanta funcionaris" perquè no se'ls ocorri ni tan sols participar en processos "absolutament legals". Malgrat aquesta situació, Puigdemont ha garantit que l'1 d'octubre hi haurà urnes. Poc després, el president refermat el seu posicionament a través d'un missatge des del seu compte de Twitter: "Ni els espanta funcionaris ni els caça urnes podran espantar i caçar milions de ciutadans que volem votar".

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, des del Vaticà, ha reivindicat que els ciutadans es prenen seriosament la llei i els tribunals i ha avisat el Govern que no pot pretendre saltar-se la legalitat i esperar que tothom els segueixi pel "camí equivocat". "Si els independentistes es volen despenyar és la seva responsabilitat però que no arrosseguin ni als funcionaris, ni als treballadors públics ni als empresaris ni al conjunt dels ciutadans darrere seu", ha manifestat.

Per la seva banda, des dels passadissos del Parlament, el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha defensat que si la Guàrdia Civil està interrogant funcionaris pels preparatius del referèndum ho fa "per garantir que a Catalunya es pugui viure en democràcia i llibertat".