El conseller de Salut, Antoni Comín, va presentar ahir el projecte de decret que regularà que les infermeres puguin prescriure medicaments, i que pretén donar resposta al Reial Decret que el govern central va aprovar l'octubre del 2016, contra el qual la Generalitat va interposar un recurs davant el Suprem.

El decret blindarà jurídicament «el que ja passa cada dia» als centres sanitaris de Catalunya, va subratllar Comín, i permetrà a les infermeres seguir prescrivint productes sanitaris i medicaments no subjectes a prescripció mèdica, però també alguns fàrmacs que necessitin recepta.

Per això, les infermeres hauran de fer una formació específica, que encara ha de determinar la Comissió de Pràctica Assistencial, una nova estructura institucional que dirigirà el desplegament d'aquesta norma, estudiarà quins àmbits podrien necessitar una formació addicional i els protocols que s'han de seguir.

La directora general d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària, Neus Rams, va posar exemples d'aquests tres grups: uns bolquers d'incontinència són un producte sanitari, un fàrmac antitèrmic és un medicament no subjecte a prescripció i la insulina d'un diabètic és un exemple de medicament que necessita prescripció mèdica. En aquest últim cas, les infermeres podran receptar sempre que parteixin d'un diagnòstic mèdic, disposin de la formació adequada i segueixin el protocol.