La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va parlar per telèfon ahir amb el President de la Generalitat, per comentar amb ell el contingut de la carta en què li explica que la via per acudir a la cambra baixa és presentar una proposició de llei.

Pastor va remetre abans-d'ahir a la nit per correu urgent la resposta a Puigdemont, que va arribar al President català ahir al matí, i cap a la una del migdia van parlar del seu contingut, segons van explicar fonts de la cambra baixa. Les mateixes fonts van assenyalar que Pastor havia volgut conversar amb el cap del Govern per donar-li compte de la seva resposta. A la carta, Pastor respon a la petició de Puigdemont d'acudir al Congrés recordant-li que el «curs» perquè pugui comparèixer per explicar el referèndum només pot ser mitjançant la presentació d'una proposició de llei a la cambra baixa o bé acudint al Senat.

El 16 de juny, Puigdemont va enviar una carta a Pastor, a la qual va sol·licitar celebrar un debat al Congrés sobre el referèndum que vol convocar per a l'1 d'octubre. Però el President va deixar clar que només s'oferia per a un «debat», de manera que no li semblava «raonable» portar cap proposta concreta per sotmetre-la a votació del ple, tenint en compte el desenllaç d'altres iniciatives anteriors presentades a les Corts Generals, en al·lusió al pla Ibarretxe.

No obstant això, en la seva resposta, Pastor va recordar a Puigdemont que el «curs» per poder celebrar aquesta compareixença al Congrés és «el que ofereixen l'article 87 de la Constitució i l'article 127 del Reglament de la Cambra».