El president francès, Emmanuel Macron, va posar ahir les bases de la profunda reforma institucional que proposa per al seu país i que inclou reduir un terç el nombre de parlamentaris, introduir la proporcionalitat en les eleccions o aprovar menys quantitat de lleis.

En un discurs d'una hora i mitja davant les dues cambres del Parlament a Versalles, va desgranar els grans eixos de la seva política per als cinc anys de mandat, tot i que els anuncis més concrets van ser els referits al seu programa de regeneració democràtica.

La seva al·locució va estar marcada pel boicot dels diputats de la França insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, els comunistes i alguns centristes, que van desqualificar la «monarquia presidencial» que, al seu parer, pretén encarnar Macron.

El president convertirà el format d'aquest discurs, emparentat amb el de l'estat de la nació americana, en una cita anual a partir d'ara. La intenció de Macron, segons l'Elisi, és que el seu primer ministre, Édouard Philippe, detalli avui a l'Assemblea Nacional les línies que tan sols va esbossar en una intervenció de principis i sense grans sorpreses.

L'oposició va carregar precisament contra la falta de concreció en les propostes -com la líder ultradretana Marine Le Pen, que les va titllar d'«ambigüitat lírica»- i contra el buidatge que fa del discurs de dimarts de Philippe.

El president francès va iniciar la seva intervenció amb una crítica encoberta als seus predecessors, en referir al desig d'una «alternança profunda» expressada a les urnes pels votants que acabi amb «els anys immòbils i els anys agitats».