L´economista Clara Ponsatí assumeix des d´aquest divendres la cartera d´Ensenyament al Govern de la Generalitat en substitució de Meritxell Ruiz. La seva és una incorporació d´un perfil independent i ha estat membre del Secretariat Nacional de l´Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ponsatí ha estat professora a universitats com Georgetown, Minnesota, Toronto i Saint Andrews, i és propera a l´exconseller d´Economia Andreu Mas-Colell. La nova consellera va protagonitzar una polèmica quan va denunciar que el govern espanyol no li va renovar la Càtedra Príncep d´Astúries pel seu compromís amb el procés.

Ponsatí ha estat directora de l'escola d'Economia i Finances de la Universitat de Saint Andrews, d'Escòcia. A més de la seva trajectòria a universitats nord-americanes, a Catalunya també ha estat professora universitària a la UAB i la UPF.

Políticament, la nova consellera d'Ensenyament és independent, tot i que ha estat membre del Secretariat Nacional de l'ANC des del maig del 2016, càrrec al què ha renunciat un cop s'ha anunciat la seva entrada al Govern. A les últimes eleccions al Parlament va ser suplent a la llista de Barcelona de Junts pel Sí (JxSí)

La polèmica de Georgetown

L'abril del 2013, Ponsatí va denunciar que el govern espanyol va impedir la renovació de la seva càtedra a la universitat nord-americana de Georgetown per al seva intervenció al reportatge 'Stop l'espoli' de la Fundació Catdem i unes declaracions a la cadena de televisió Al-Jazeera a favor d'una consulta sobre la independència.

De fet, dies més tard l'exministre d´Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, va defensar la no renovació de la càtedra a Ponsatí. "No crec que una càtedra que porta el nom del principat d´Astúries hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució, i mentre jo sigui ministre això no passarà a cap ambaixada espanyola", va afirmar.