La gestió dels residus a la comarca es veu obligada a canviar de model. Com va informar aquest mitjà a final del mes passat, el Berguedà és a la cua de les comarques que menys reciclen. Aquest debat s'ha reprès en el moment que s'ha donat a conèixer l'augment del cànon de l'abocador de Font Ollera, que augmentarà significativament d'aquí a tres anys: de 30 euros la tona a 50. Per aquest motiu des del Consell Comarcal -institució a qui correspon aquesta competència- s'ha realitzat un estudi. S'ha conclòs aquesta anàlisi amb dues propostes sobre la taula: la implantació de la recollida selectiva porta a porta, i la creació de punts de contenidors agrupats. Amb aquestes iniciatives, encara per aprovar i concretar, s'espera passar del 30% al 67% de residus destriats, en només dos anys.

Els alcaldes del Berguedà hi tindran l'última paraula i podran donar a conèixer l'opinió de cada municipi en la reunió programada el dimecres 19 d'aquest mes, destinada exclusivament a aquesta temàtica. Una preocupació que ja fa temps que es tracta als consistoris amb l'assessorament de l'Agència Catalana de Residus.

Si mirem les comarques d'abast de Regió7, trobem que el Berguedà és la segona que menys practica la recollida selectiva: només el 30,19% de les deixalles són separades pels usuaris als contenidors corresponents. Aquesta xifra no vol dir que aquest percentatge de brossa es recicli automàticament, ja que això depèn de les plantes de residus corresponents. A la cua de la llista trobem la Cerdanya, que separa prop del 23% dels residus. Per sobre trobem l'Anoia, amb el 30,3%; el Solsonès, amb el 37,5%; el Bages, amb el 42%; l'Alt Urgell, amb el 47,5%; i en la primera posició el Moianès, que presumeix de recollir selectivament més del 51% dels residus (dades del 2015 de l'ACR).

Dues dècades de reciclatge

Des de l'any 1996, el Consell Comarcal gestiona la recollida de residus municipals de la comarca amb l'excepció de quatre municipis. Hi ha dues empreses contractades per a la realització d'aquesta tasca: Transvinyots (al baix Berguedà) i Tractaments Ecològics (al centre i alt Berguedà).

La recollida selectiva de paper, plàstic i vidre es realitza des del 1996 a les poblacions berguedanes a través de l'empresa Containers del Berguedà. L'any 2004 es va començar a implantar la recollida de la fracció orgànica a la comarca, començant per Berga. Seguidament es va implantar a Puig-reig i Gironella. Al llarg dels anys s'ha descentralitzat el compostatge dels residus orgànics, tot estalviant el cost econòmic i ambiental de transportar-lo fins a la planta de compostatge.