El president francès, Emmanuel Macron, va intentar ahir en la commemoració de l'atemptat gihadista amb un camió a Niça d'estroncar algunes de les ferides obertes des de llavors per la magnitud de la matança, però també per la polèmica sobre el dispositiu de seguretat i els dubtes que planegen sobre l'autor.

En un acte carregat de solemnitat i d'emoció, Macron va prometre a les víctimes d'aquest atac, amb 86 morts i més de 460 ferits, i a les seves famílies una «lluita sense quarter» contra el terrorisme, tant dins com fora de les fronteres de França. Però, va dir, això cal fer-ho preservant els valors del país, l'estat de dret, «l'amor a la llibertat» i sense recórrer a l'extremisme o la discriminació perquè, com va recordar, la nit de aquell 14 de juliol del 2016 «a Niça hi havia el món sencer perquè la història de Niça és el món sencer», una al·lusió indirecta al fet que entre les víctimes hi havia persones de dinou nacionalitats.

Segons la seva opinió, és «vital» arrencar d'arrel la ideologia que alimenta aquest terrorisme, i això passa també per una acció «de la cultura, de la intel·ligència, de l'escola» per «evitar l'obscurantisme» i «perquè el fanatisme no pugui prosperar sobre el brou de cultiu de la misèria».

El cap de l'estat va preferir utilitzar l'expressió d'«assassí anònim» per no pronunciar el nom de l'autor de la matança, Mohammad Lahouaiej Boulhel, el perfil i les motivacions segueixen generant estranyesa entre els mateixos investigadors. En primer lloc perquè no s'han trobat vincles directes del grup gihadista Estat Islàmic, que va reivindicar l'atac, amb aquest tunisià de 31 anys, abatut per la policia després de quatre minuts d'una carrera mortal al volant d'un camió de lloguer amb el qual s'havia introduït en una zona tancada al trànsit per la qual passejaven milers de persones la nit de la festa nacional francesa.

Més enllà d'haver-se constatat el seu perfil psicològic d'inestable, no havia donat signes entre els seus coneguts que hagués derivat en l'integrisme islàmic, tot i que a la vista de les proves acumulades, no hi ha dubte que la seva acció estava premeditada des de feia molt temps.

Macron no va poder evitar fer esment a una segona investigació que va en paral·lel, la qual tracta de determinar si hi va haver errors en el dispositiu de seguretat que van permetre que el camió assassí s'endinsés al passeig dels Anglesos de Niça aquella nit, després dels focs artificials. Va reconèixer que el «dolor» llavors havia «fissurat la relació entre la república i els ciutadans», es va esforçar a subratllar la «integritat» del seu predecessor, François Hollande, i del seu govern, que era el responsable d'aquest dispositiu de seguretat, i recalcar també que «es farà el possible perquè la república recuperi la confiança».