El cap de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, va garantir ahir que el govern central «estarà al seu lloc» davant la «deriva autoritària» de la Generalitat que presideix Carles Puigdemont, que, segons el seu parer, ha realitzat una «purga dels dubtosos» en el seu Govern, «abstret en les seves pròpies picabaralles».

«Quin diàleg volen amb aquesta forma de comportar-se?», es va preguntar Rajoy, qui va posar èmfasi en el fet que, davant aquesta situació, el govern d'Espanya «serà al seu lloc». «No tinguin el més mínim dubte», va emfasitzar.

El que està succeint a Catalu-nya, va remarcar Rajoy, mostra un govern que «trenca l'interès general, que va contra els catalans i contra Catalunya». «Avui hem assistit a una mostra més de la deriva autoritària que trenca cada dia les lleis i les normes que ens hem donat entre tots», va apuntar. I va considerar que, «després de pressionar els mitjans de comunicació, l'oposició, els Mossos, els funcionaris i els alcaldes, ara pressionen el seu propi partit». «Si pressionen així el seu propi partit, què no faran amb els altres?», es va interrogar.

Per la seva banda, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va recordar que tots els actes «preparatoris» per dur a terme el referèndum de l'1-O «són il·legals», i malgrat que va assegurar que «desconeix» l'operació de la Guàrdia Civil al TNC, va apuntar que les administracions han de vetllar pel compliment de la Llei i de les resolucions del TC. «És evident que ni un sol euro dels catalans servirà per pagar la temptativa d'uns quants catalans que són secessionistes», va dir. En aquest sentit va apuntar que la compra d'urnes de manera directa per part del Govern de la Generalitat -com pretén fer a partir del pròxim dimarts- vulneraria la llei de contractes i contravindria les resolucions del TC que estipulen la il·legalitat de qualsevol acte preparatori. A més implicaria l'ús de diners públics «de tots els catalans». El portaveu va insistir que el Govern fa cas omís no només al TC, sinó a les «pròpies institucions» catalanes.