El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va emprendre ahir una àmplia reforma del Govern per encarar la recta final del referèndum sobiranista que pretén celebrar l'1 d'octubre, amb tres nous consellers de la seva confiança que confereixen un perfil netament independentista a l'executiu català.

En una compareixença conjunta amb el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras -un fet insòlit en una reforma de Govern-, Puigdemont va confirmar que el president de Junts pel Sí, Jordi Turull, assumeix el departament de Presidència i l'oficina de portaveu en substitució de Neus Munté; el regidor barceloní Joaquim Forn relleva Jordi Jané a Interior; i l'economista Clara Ponsatí ocuparà el càrrec de Meritxell Ruiz a Ensenyament. Un altre dels canvis es produeix a la Secretaria del Govern, que abandona Joan Vidal de Ciurana, al qual substituirà Víctor Cullell. Els cessaments recauen sobre les àrees clau per a l'organització del referèndum de l'1-O i impliquen, segons va dir en un acte de JxSí l'expresident Artur Mas, que «això va de debò», ja que afecten la direcció dels Mossos d'Esquadra (Interior), el control sobre l'obertura de col·legis electorals (Ense-nyament) i la important àrea de Comunicació (Presidència).

Pedigrí independentista

Jordi Turull, de perfil clarament independentista, ocuparà una conselleria de la màxima confiança del President, com és la de Presidència, des de la qual estarà en la taula de control de l'organització de l'anunciat referèndum d'autodeterminació. Joaquim Forn, veterà dirigent municipal i sota les ordres del qual estan els Mossos, presenta un altre perfil marcadament independentista. Amb àmplia experiència política, el regidor va ser colpejat per la policia el 2000 al barri de Sants de Barcelona en el marc d'una manifestació contra el Dia de les Forces Armades. Clara Ponsatí, la nova consellera d'Ensenyament de la Generalitat i que serà responsable dels col·legis en un eventual referèndum, és una ferma partidària del referèndum.

Puigdemont va dir que no ha volgut fer «cessar» ningú perquè els exconsellers han fet un treball «lleial» i deixen un «balanç extremadament positiu», i va suggerir que han estat els sortints els que «han decidit fer un pas al costat».

Va asseverar que «tots els consellers sense excepció» amb els quals havia parlat en les últimes hores per sondejar la seva implicació en el referèndum van coincidir en «la necessitat d'avançar cap a l'1-O». No obstant això, Munté, Jané i Ruiz, i el destituït prèviament Jordi Baiget, tots del PDeCAT (abans CDC), han decidit no seguir al capdavant al tram final cap a un referèndum unilateral davant el qual l'Estat es planteja accions polítiques i judicials.

També està oberta la possibilitat que el Tribunal de Comptes exigeixi responsabilitats patrimonials per la utilització de fons públics per a l'1-O.

Per intentar evitar comparatives entre ERC i PDeCAT quant a la fidelitat al procés sobiranista, Puigdemont va deixar clar que el Govern és de JxSí, coalició prèvia a les eleccions que comparteix un programa electoral, i que el Consell Executiu conforma «un sol equip», que pren «decisions solidàries i compartides».

Un extrem que va secundar Oriol Junqueras, que va dir que el PDeCAT i la resta de partits sobiranistes són «imprescindibles» per al procés, i va subratllar: «No hi ha consellers de PDeCAT, d'ERC i independents; hi ha consellers del Govern de Catalunya». ERC no ha vist destituït cap dels seus consellers.