La militància del PdeCAT del Bages com a mínim va tenir ahir la satisfacció de celebrar el canvi d'imatge de la seva seu a Manresa perquè les modificacions en el Govern de la Generalitat es van viure amb resignació. La sensació dels antics convergents és que el preu a pagar pel procés està sent elevat. Els canvis a l'executiu català només afecten el PDeCAT i ho interpreten com un nou peatge a pagar, quan ERC sembla tenir barra lliure. Les declaracions oficials dels polítics comarcals són que cal esforçar-se al màxim pel referèndum i que no hi ha malestar, però els gestos i els matisos que introdueixen en les declaracions delaten un cert enuig i que la distància entre demòcrates i republicans s'eixampla. Només els uneix la indepèndencia.

Ahir es va fer la inauguració del canvi d'imatge de la seu de la capital del Bages, al carrer d'Alfons XII. En els discursos no es va esmentar en cap moment la notícia del dia, ni el canvi de consellers. «Fa set anys va venir Artur Mas a inaugurar la remodelació anterior del local, quan faltaven dos mesos perquè aconseguís la presidència. Ara estrenem la nova imatge de la seu quan falten dos mesos per al referèndum», va dir David Bonvehí, coordinador d'organització de la formació política. L'estat d'à-nim, però, no era el mateix. Si al 2010 s'afrontaven les imminents eleccions amb gairebé el convenciment que se superaria l'etapa del tripartit, ahir la sensació és que el sacrifici per als demòcrates no correspon amb el grau d'exigència del socis republicans.

Després de la inauguració es va celebrar la segona assemblea de militants bagencs, un acte per a la base del partit a la comarca que va estar obert fins al moment en què Bonvehí es va dirigir als assistents i va oferir una anàlisi dels canvis en el govern, entre altres temes. Un gest que feia pensar que les paraules del dirigent polític no eren de cap manera un discurs triomfalista.

El president del PDeCAT a la Catalunya Central, el gironellenc David Font, assegurava que en les converses que havia mantingut amb militants havia percebut «sorpresa» en els canvis a la Generalitat tot recordant la bona sintonia que ha mantingut amb els consellers sortints. Això sí, tothom fa costat al President i «no hi ha malestar», segons explica, perquè es tracta de remar cap al referèndum. «En les institucions locals i comarcals no es percep cap divisió entre PdeCAT i ERC», remarcava l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la seva sensació és que «tothom està treballant» perquè el dia 1 d'octubre sigui una jornada històrica.