Els expresidents Vicente Fox (Mèxic), Andrés Pastrana (Colòmbia), Jorge Quiroga (Bolívia), Laura Chinchilla i Miguel Ángel Rodríguez (Costa Rica) van ser rebuts ahir al Parlament veneçolà poc després de la seva arribada al país per donar suport a la consulta de l'oposició, que se celebra al llarg del dia d'avui.

«En aquests moments, la Junta Directiva de l'AN (Assemblea Nacional, Parlament) es reuneix amb els expresidents Fox, Pastrana, Quiroga, Rodríguez i Chinchilla», va anunciar en el seu compte de Twitter el mateix Parlament, de majoria opositora i que ha donat cobertura institucional a la convocatòria de l'oposició.

El president de l'AN, l'opositor Juliol Borges, va informar també d'una reunió amb un grup d'«observadors internacionals» que donaran suport a la consulta, entre els quals hi havia l'expresident del Tribunal Electoral de Bolívia, Salvador Romero.

Només aterrar a l'aeroport de Maiquetía, a Caracas, els cinc exmandataris van llançar un contundent missatge a favor del referèndum, que demana als ciutadans que rebutgin el procés constituent activat pel president, Nicolás Maduro, i que ha estat qualificat de «colpista» des del chavisme governant.

En declaracions als periodistes, Pastrana va demanar que «sigui el poble veneçolà» a través del plebiscit «el que decideixi» demà si vol l'Assemblea Nacional Constituent posada en marxa l'1 de maig sense una consulta popular d'aprovació prèvia.

Segons va avançar Pastrana, els cinc expresidents han sol·licitat reunir-se amb Maduro, sense que hagin rebut fins ara cap resposta del mandatari.

A la sala d'arribades de Maiquetía també va prendre la paraula Vicente Fox, que va demanar a Maduro «entendre» que «ha de sortir» i «convocar ràpidament un procés electoral».

La seva presència i la dels altres «observadors» diumenge a Veneçuela suposa un suport a la consulta i ha estat celebrada pels dirigents de l'oposició, que pretenen donar la institucionalitat més alta possible a una votació que ha estat qualificada per l'antichavisme com el seu «acte de desobediència civil més gran» contra Nicolás Maduro.

La Constituent activada per Maduro ha de ser elegida el 30 de juliol i és vista per l'oposició com un intent del chavisme de «consolidar una dictadura» al país.

L'oficialisme ha justificat la convocatòria de la Constituent en la necessitat d'apuntalar l'anomenat «Estat comunal» i «enfortir la Revolució» bolivariana.

Un diputat, retingut a l'aeroport

D'altra banda, el diputat veneçolà d'oposició Jorge Millán va denunciar que havia estat retingut ahir a l'aeroport de Maiquetía per les autoritats d'immigració, que també van anul·lar-li el passaport.