Les cendres del Nobel de la pau xinès, Liu Xiaobo, van ser escampades ahir al mar en un acte en presència de la seva vídua, Liu Xia. Després de celebrar una breu cerimònia al matí, la família «va buidar l'urna en el vast oceà», tal com va assenyalar un funcionari del govern de Shenyang durant una roda de premsa retransmesa per alguns canals a Internet en la qual no es podien fer preguntes.

Les autoritats van mostrar una sèrie de fotografies i un vídeo on es podia veure la vídua, Liu Xia, i altres familiars en un vaixell, acomiadant per última vegada el nobel de la Pau acompanyats de més persones sense identificar.

Posteriorment, el Govern local també va difondre un vídeo de pocs minuts en què es veia Liu Xia dient que el funeral del seu marit hauria de ser simple i les cendres serien escampades al mar, tot i que es desconeix en quines circumstàncies es van prendre aquestes imatges o quan van ser gravades. Tampoc no es pot saber si la vídua diu alguna cosa més abans, després i fins i tot durant aquests pocs segons que es mostren, ja que les imatges estan notablement editades per difondre unes poques frases i no el discurs sencer de Liu Xia. El Partit Comunista va assegurar que la família havia triat el tipus de funeral.