El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que vol ser el president que tregui Catalunya del «laberint», i per això va demanar el suport dels «moderats» que «sobren» al PDeCAT, però també als de Cs i als «comuns» perquè tornin al «catalanisme de tota la vida» del PSC.

Iceta va protagonitzar ahir a Barcelona un míting al Palau de Congressos de Catalunya davant 2.000 persones, en el qual va ser proclamat oficialment com a candidat del PSC a la Generalitat, acompanyat pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Un míting en clau electoral i que, en línia precisament amb les recents campanyes electorals socialistes, Iceta ha tornat a finalitzar amb un ball a l'escenari al ritme d' All together now, de The Farm, una cançó amb un gest de complicitat al missatge «d'acord i suma» que ell va reclamar insistentment en el seu discurs.

«Vull ser el president que resolgui el problema!», va exclamar Iceta ja en l'arrencada de la seva intervenció. «Vull ser el candidat de tots els qui volen un canvi, que volen dir prou, que ja n'hi ha prou, dels que volen sortir del laberint i obrir una nova etapa política, de la gent que ja en té prou del procés, que no vol perdre més temps ni més frustracions», va assegurar.

Per assolir aquest objectiu, després de la crisi d'aquesta setmana en el si del Govern que va derivar en la marxa de quatre consellers del PDeCAT pel referèndum de l'1-O, el líder del PSC va llançar un missatge directe als «moderats» d'aquesta formació i a aquelles persones que «potser van votar fa temps una CiU que ja no existeix».

«Ara que a Convergència (avui PDeCAT) els sobren els moderats», va suggerir Iceta, «els convidem que vinguin amb nosaltres a fer l'acord i el canvi. Perquè el veritable patriotisme no és portar el país al precipici ni enganyar la gent, sinó trobar les millors solucions. I com que aquí sobren, els convidem que vinguin a treballar amb nosaltres per construir un nou país».

Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que la «nació de nacions» que proclama «arribarà», i que el centralisme «és el passat». Sánchez va fer aquestes declaracions durant l'acte de proclamació de Miquel Iceta com a candidat del PSC a les properes eleccions autonòmiques, on va reivindicar un Estat espanyol «modern» que «reconegui la identitat catalana com una fortalesa i no com un problema per a Espanya». «El federalisme que defensem és la garantia que forjarem un futur comú per a Catalunya i el conjunt d'Espanya», va declarar. El socialista va dir que no són temps «d'extremes decisions o d'extremes no decisions», i va reivindicar que cal començar el diàleg sense esperar a que arribi l'1-O.