El president del govern, Mariano Rajoy, va contrastar ahir l'actitud «estèril» de la Generalitat de Catalunya de buscar l'enfrontament amb l'Executiu central amb la disposició a l'acord per part del govern basc, que porta a modificar lleis com la de la quota i la del concert amb Euskadi.

Rajoy, que va participar en un acte a Bilbao organitzat per Noves Generacions del PP, va dedicar una gran part de la seva intervenció a analitzar la situació a Catalunya i va assegurar que, davant de la gestió del Govern de la Generalitat, la majoria de catalans està a favor de la moderació, el sentit comú i la concòrdia.

El cap del govern, Mariano Rajoy, va instar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a «desconnectar del seu deliri i a recuperar la connexió amb el respecte a la llei», una llei que ha dit que l'Executiu estarà «orgullós» de complir i de fer complir en tot moment.

Rajoy va al·ludir a la situació a Catalunya en la seva intervenció en la jornada inaugural de l'escola Miguel Ángel Blanco, convocada a Bilbao per Noves Generacions, l'organització juvenil del PP.

El president del govern, que va tornar a assegurar que no hi haurà referèndum a Catalunya el proper 1 d'octubre, va subratllar que els independentistes catalans parlen molt de desconnexió i el que estan fent és «desconnectar-se de la realitat i començar a veure com la societat desconnecta de la seva desconnexió».

«Jo els invito una vegada més a desconnectar dels desafiaments i a reconnectar amb voluntat d'acord. Els invito que desconnectin del seu deliri i que recuperin la connexió amb el respecte a la llei, la democràcia i l'estat de dret, que estan violant de manera ininterrompuda en els últims temps», va afegir.

Rajoy va insistir al llarg de la seva intervenció que el «desafiament» secessionista no porta enlloc i que no té la més mínima possibilitat d'èxit («i ells ho saben», va precisar).

Crítiques a Pedro Sánchez

D'altra banda, en una taula de debat prèvia a la seva intervenció, el president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, va acusar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de «donar fins a cert punt ales als que aposten per la ruptura» a Catalu-nya amb propostes com la de la reforma de la Constitució. En comptes de mostrar aquesta actitud i d'intentar aprofitar el moment per «aconseguir vots», García Albiol va demanar al líder del PSOE «responsabilitat i lleialtat amb els catalans i amb la resta d'espanyols».

També va participar en aquesta taula el vicesecretari de Política Sectorial del PP, Javier Maroto, qui va retreure a l'esquerra espanyola que plantegi «reformes constitucionals que se sap des del principi que són fallides».