L'oposició veneçolana i sectors de la societat civil es van mobilitzar ahir contra el procés constituent engegat pel president, Nicolás Maduro. Si s'arribés a crear una Assemblea Nacional Constituent, el Parlament quedaria sense cap efecte i no hi hauria manera d'impedir les decisions que es prenguessin des de l'Assemblea Constituent. Milers de ciutadans de Veneçuela van participar en la consulta popular, que Maduro considera «il·legal», on es demanava als ciutadans si donaven suport o no l'Assemblea Nacional Constituent i la redacció d'una nova Constitució impulsada pel govern actual.

Els veneçolans van votar massivament contra el procés constituent de Maduro. L'oposició va mostrar ahir la seva fortalesa i la seva unitat en una votació amb la qual es volia mesurar el desacord envers l'Asemblea Nacional Constituent, la solució que ha trobat el règim chavista a la violència política i la manca de diàleg.

La votació es va desenvolupar després de 107 dies de l'onada de protestes antigovernamentals. Els votants hi van participar de forma massiva. L'oposició es va mostrar convençuda que el plebiscit marcarà un abans i un després i que s'està fent història.

El desencís ha arribat als antics barris de tradició chavista de l'oest de Caracas, que ahir també van participar en la votació no reconeguda pel govern. L'oposició espera aturar el procés constituent que ha activat el president. «Jo vull que Maduro se'n vagi, és massa mentider i va iniciar un procés constituent sense consultar-ho al poble», diu el conductor veneçolà Henry Carrasco, després de dipositar el seu vot.

Sergio Toledo, de 49 anys, és un altre dels milers de ciutadans que es van mobilitzar en contra de Maduro per «posar fi a un sistema» en què, tot i tenir feina, no té diners per comprar tot el que li fa falta. Com molts, Toledo va creure en la revolució de Chávez, però, com diu Carrasco, «va morir, i qui està mort, està mort».

Tot i que la votació va avançar amb fluïdesa i tranquil·litat a gran part del país, a l'oest de Caracas es va produir un tiroteig que va acabar amb dos morts i quatre ferits greus. Un grup d'homes armats va disparar durant la celebració de la consulta. El succés el va confirmar l'Observatori Veneçolà de la Conflictivitat Social, que va assenyalar que «col·lectius paramilitars van disparar contra ciutadans».

La consulta traspassa fronteres

La votació popular del diumenge es va celebrar també en altres ciutats d'arreu del món. A l'estranger es van habilitar 667 punts de votació, distribuïts en 602 ciutats de 100 països. Els primers de votar van ser els emigrants a Nova Zelanda, Austràlia i l'Aràbia Saudita.

Els veneçolans residents a Espanya també van participar en la consulta popular convocada per l'oposició en relació amb la redacció d'una nova Constitució que vol emprendre el president, Nicolás Maduro.

A l'Estat espanyol, l'opositora Mesa Venezolana de la Unidad Democrática (MUD) va habilitar més de 80 punts per facilitar el vot als més de 300.000 residents cridats a votar en la consulta. La votació d'ahir va servir per visibilitzar el rebuig de l'oposició cap al procés constituent impulsat pel govern veneçolà.

Només a Madrid, a mitja tarda, ja hi havien participat més de 35.000 persones, segons l'organització.

«La voluntat del poble veneçolà de viure en democràcia i llibertat és irrevocable i immensament majoritària», va recalcar el secretari executiu de la MUD.

D'entre els ciutadans que van votar, n'hi havia de coneguts, com ara el cantant Carlos Baute, que va qualificar els governants del seu país natal d'«assassins» i «narcotraficants».

A Barcelona la consulta va estar envoltada de polèmica perquè no es va obrir el centre cívic Pere Quart i, durant tot el dia, es van viure llargues cues en els punts on hi havia urnes habilitades.

Termòmetre de l'oposició

El referèndum d'ahir va permetre detectar el descontentament i fer un assaig de cara als comicis convocats pel govern el proper 30 de juliol.

Veneçuela es divideix davant dues consultes electorals. En la d'aquest diumenge se'ls van demanar tres preguntes, a les quals havien de respondre sí o no. Els votants van haver de contestar si donen suport al pla de Maduro per reescriure la Constitució «sense l'aprovació del poble», si aproven que es duguin a terme eleccions lliures i si defensen la intervenció de les forces armades per «restablir l'ordre».

L'opositor Leopoldo López va participar ahir des del seu habitatge de Caracas en la consulta antichavista. López compleix la seva pena de presó en arrest domiciliari després de tres anys i quatre mesos en una presó militar. El polític, de 46 anys, va ser condemnat a gairebé 14 anys per fets de violència que es van registrar durant una marxa antigovernamental el febrer del 2014.

El resultat no és vinculant però és un assaig amb el qual l'oposició podrà augmentar la pressió al car-rer. El govern ha considerat «il·legal» el procés, i Maduro pretén continuar el seu pla de reescriure la Constitució.