El president francès, Emmanuel Macron, va reafirmar ahir, davant el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la posició tradicional de París en el conflicte amb els palestins en favor de dos Estats, i va reclamar que es reprenguin amb aquest objectiu les negociacions entre les dues parts.

Macron, que va rebre Netanyahu al Palau de l'Elisi en la primera trobada bilateral entre els dos, també va reiterar que França manté un «suport indefectible» a la seguretat d'Israel, però no es va estar de criticar la seva política de colonització als territoris palestins ocupats.

Amb un llenguatge diplomàtic, va assenyalar que s'ha de «garantir que no es qüestionen les condicions per a la negociació i la pau a la pràctica i que tots respecten el dret internacional», i va afegir que es referia a «la continuació de les construccions a les colònies».

Macron va demanar «una represa de les negociacions» amb la vista posada en dos Estats «amb fronteres segures i reconegudes i amb Jerusalem com a capital».

La rèplica de Netanyahu en aquest punt va venir amb l'argument que en realitat «els palestins es neguen a reconèixer un Estat jueu independent» al marge de les fronteres que tingui.

El primer ministre israelià va aprofitar per manifestar la inquietud del seu país «davant qualsevol forma d'agressió» per part del grup gihadista Estat Islàmic o de l'Iran, una forma de fer notar que desconfien de la voluntat de Teheran de respectar l'acord que va signar el 2015 amb les grans potències, amb el qual renunciava a desenvolupar el seu programa armamentístic nuclear a canvi d'un aixecament de les sancions.

Sobre aquest últim punt, Macron va garantir a Netanyahu la seva «vigilància» per a un compliment «estricte» d'aquest protocol.

També va dir que comparteix «les inquietuds israelianes sobre l'armament» del grup xiïta libanès Hezbol·là, i va anunciar que prosseguirà l'acció «diplomàtica» per «erradicar» aquesta amenaça.

Quant al conflicte a Síria, el president francès va posar èmfasi en «la necessitat d'una transició incloent i sostenible» i en la recerca d'«una pau justa per als sirians».

Des de la seva arribada a l'Elisi, Macron ha mostrat un cert canvi en la posició francesa sobre Síria, ja que, si d'una banda la prioritat és «la lluita contra el terrorisme», ja no posa com a condició prèvia que el president sirià, Baixar al-Assad, sigui apartat del poder, fet que ha permès un cert acostament amb el president rus, Vladímir Putin.

Netanyahu va afirmar que França i Israel comparteixen «el mateix desig d'un Orient Mitjà pacificat».