Principi d'acord en el marc de la ponència de la Llei de comerç per establir que hi haurà períodes de rebaixes a l'estiu i a l'hivern en lloc de la liberalització proposada inicialment pel projecte aprovat pel Govern. Segons diverses fonts parlamentàries, el dictamen de la norma no determinarà les dates concretes sinó que serà el consell assessor en matèria de comerç qui les «recomanarà». Aquesta recomanació sobre la data d'inici i final s'haurà de fer abans del 30 de setembre de l'any anterior. JxS i PSC avalarien aquesta fórmula i CSQEP també la veuria amb bons ulls, han explicat les mateixes fonts. La ponència té previst reunir-se avui i està a l'espera de tancar el dictamen perquè la norma continuï el tràmit parlamentari.

El 4 de gener passat el Govern va aprovar el projecte de llei de comerç, serveis i fires, que deixava a mans del comerciants els períodes de rebaixes, malgrat que continuava recomanant-les a l'estiu i l'hivern. El 8 de març el Parlament va donar llum verd perquè el projecte continués el tràmit parlamentari i es troba actualment en fase de ponència.

Un cop en ponència els grups treballen per plasmar en el text el principi d'acord a què han arribat per no apostar per la liberalització sinó que es fixi que hi haurà rebaixes a l'hivern i a l'estiu, però establint-les «com un mínim», segons fonts parlamentàries, i sense determinar les dates concretes. Aquesta tasca correspondrà al consell assessor en matèria de comerç, un òrgan integrat per la Generalitat, els ajuntaments i el món comercial. Així, aquest òrgan establirà abans del 30 de setembre les dates per als períodes de rebaixes de l'hivern i l'estiu següents.

Es tractarà d'una recomanació però, tal com han explicat fonts parlamentàries, la idea és que s'arribin a fixar aquests períodes de manera consensuada en el sector com de fet ja ha passat amb les rebaixes d'aquest estiu, que la majoria de comerços van començar el 30 de juny i no l'1 de juliol. Altres fonts han defensat que aquesta fórmula de «recomanació» és una manera d'evitar la «impugnació» per part de l'Estat, on la normativa aposta per la liberalització total.

La ponència es torna a reunir aquest dilluns amb l'objectiu d'acabar de perfilar aquest i altres temes oberts, com si es manté l'ampliació de 72 a 75 hores setmanals o les àrees de degustació en els comerços dedicats a la venda de productes d'alimentació, han indicat fonts dels grups parlamentaris. La voluntat era poder aprovar la llei abans de l'estiu però faltarà veure si finalment es tanca la ponència aquesta setmana, ja que hi ha fonts dels grups parlamentaris que ho veuen complicat.

El projecte de llei que va aprovar el Govern incloïa l'ampliació dels horaris comercials, que passaven de 72 a 75 hores setmanals, incorporava la possibilitat que els comerços dedicats a la venda de productes d'alimentació poguessin instal·lar una àrea de degustació de màxim el 33% de la seva superfície, fixava quatre supòsits per declarar un municipi turístic a efectes d'horaris comercials i prohibia oferir i vendre productes o serveis a domicili o per telèfon si no hi havia autorització expressa.