La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha afirmat aquest dilluns que els diputats del Parlament se senten "absolutament perseguits" i "coaccionats" pel Tribunal Constitucional (TC), que, segons ella, "actua d'una manera inèdita en advertir preventivament d'allò que podem fer i allò que no". Rovira ha declarat aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a testimoni en la causa contra la Mesa del Parlament i, segons ha explicat després als mitjans de comunicació, ha assegurat davant la magistrada instructora del cas que l'actuació del TC representa una "ingerència claríssima al dret dels parlamentaris de provocar els debats que ens semblen oportuns, d'acord amb les nostres idees polítiques".

La declaració de Rovira com a testimoni en la causa contra la Mesa del Parlament ha durat uns 50 minuts. En una atenció als mitjans de comunicació per explicar la seva declaració, Rovira ha afirmat que els diputats se senten "perseguits i coaccionats pels incidents d'execució i interlocutòries que de forma insòlita i inèdita van arribant al Parlament de Catalunya quan nosaltres plantegem debats sobre el dret a l'autodeterminació o el procés d'independència". "Vulneren i coaccionen el dret a la inviolabilitat parlamentària que tenim com a diputats", ha advertit. Aquesta és la primera idea que Rovira ha volgut traslladar a la magistrada instructora de la causa, Maria Eugènia Alegret.

La portaveu de Junts pel Sí ha argumentat que des dels anys 80 i des que el Parlament té forces polítiques independentistes, la cambra ha pogut debatre amb "absoluta normalitat" sobre el dreta a l'autodeterminació i la independència de Catalunya, però que "és en aquest moment quan la independència és majoritària políticament al Parlament que ens sentim absolutament perseguits pel Tribunal Constitucional". Per a la diputada, és una "clara ingerència del poder judicial en l'àmbit del legislatiu" i "una anomalia brutal en la separació de poders". Rovira ha reblat que "aquest excés en la judicialització podria generar sentències clarament il·legals".

Rovira també ha defensat davant la magistrada que la interpretació dels debats sobre l'autodeterminació "s'ha de fer d'acord amb els drets humans, fonamentals, la font dels quals són els tractats internacionals". La portaveu de Junts pel Sí considera que "cap sentència del TC pot jutjar el que està passant el Parlament amb relació a l'autodeterminació sense tenir en compte que és un dret fonamental i, per tant, ha de ser la doctrina internacional qui decidirà si Catalunya ha exercit correctament el dret a l'autodeterminació".

A les portes del TSJC, han acompanyat Rovira la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el fins ara vicepresident primer de la Mesa del Parlament i futur president de JxSí, Lluís Maria Corominas; la secretària primera, Anna Simó, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, tots ells investigats en aquesta causa i membres de la formació de Junts pel Sí. L'altre investigat és el secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot (CSQP).

A més, hi havia una desena de diputats de Junts pel Sí, entre els quals el recent nomenat conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, que fins ara havia estat president del grup parlamentari. També hi havia David Bonvehí, Roger Torrent, Germà Bel, Albert Batet, Magda Casamitjana, Chakir El Homrani i Antoni Castellà.