El Parlament de Turquia va aprovar ahir en votació prorrogar tres mesos més l'estat d'emergència vigent des del cop d'Estat fallit perpetrat fa just un any. És la quarta vegada que l'hemicicle vota estendre aquesta mesura, implantada el 20 de juliol de l'any passat, cinc dies després del motí, amb el motiu de lluitar contra les xarxes de simpatitzants dels colpistes a l'Administració.

El president, Recep Tayyip Erdogan, ja havia avançat la setmana passada que l'estat d'emergència no s'aixecaria «fins que no acabi la neteja» d'elements colpistes en l'administració pública. Però va afegir llavors que la mesura, que permet governar per decret i bloqueja el recurs judicial a qualsevol decisió presa, també s'usa per lluitar contra la guerrilla kurda i per evitar vagues a la indústria.

El viceprimer ministre, Nurettin Çanikli, va confirmar que 111.240 empleats públics han estat destituïts per suposats vincles amb el predicador Fethullah Gülen, que Ankara responsabilitza de l'aldarull. Anteriors estimacions parlaven de gairebé 140.000 empleats, una xifra que inclou prop de 21.000 professors de l'ensenyament privat, als quals es va retirar la llicència pedagògica. Çanikli es va mostrar convençut que encara falta un gran nombre de funcionaris per purgar, i va subratllar que només l'estat d'emergència fa possible prendre aquesta mesura mantenint el necessari secret. «Amb l'últim decret es van destituir 7.400 persones. Sense aquestes condicions hauríem trigat potser un o dos anys a aconseguir-ho», va dir.