Els líders del PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, respectivament, han acordat treballar junts en iniciatives de l'«agenda social», però van constatar ahir les seves importants discrepàncies sobre Catalunya, en la reunió de més de dues hores que van mantenir els seus equips negociadors al Congrés.

«Els respectem, però no compartim la posició de sobiranies compartides d'Units Podem», va dir la socialista Margarita Robles al final de la reunió, en què Units Podem va defensar la necessitat d'un referèndum pactat amb l'Estat. Una posició que xoca amb la reforma constitucional que pretenen impulsar a partir del setembre els socialistes i que el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domenech, ha considerat que a hores d'ara és «insuficient» per resoldre el conflicte català. «El que proposa el PSOE no activa espais per a la resolució» de l'actual situació a Catalunya, diu Domènech.

Sí que van coincidir les dues parts en la necessitat d'obrir un «espai de diàleg» al Parlament que busqui solucions a aquesta crisi territorial, encara que ni tan sols n'han concretat la fórmula.

Segons va explicar Robles, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va presentar a la delegació encapçalada per Pablo Iglesias la declaració de Barcelona pactada divendres passat amb el PSC i els va traslladar la seva proposta d'obrir una subcomissió a la Comissió Constitucional per reformar la Carta Magna.

Sánchez els va dir que estaria obert a abordar aquest assumpte en una altra instància parlamentària i que «no posa com a condició» iniciar aquests treballs abans de l'1 d'octubre. «Si cal esperar per aconseguir més consens, ens esperarem», va oferir Robles a Units Podem, als quals es va referir com a «socis prioritaris» només en la mesura que comparteixen la seva preocupació pels temes socials. La portaveu del PSOE va rebaixar així la interpretació que poc abans traslladava la d'Units Podem, Irene Montero, que va assegurar que la reunió havia servit per «establir una interlocució preferent entre les dues formacions» que podria «prefigurar un govern alternatiu».

Una interlocució que a partir d'ara serà «permanent» entre els partits de Sánchez i Iglesias a través del que han anomenat «taula de col·laboració parlamentària», que utilitzaran tant per «enfortir acords» com per «gestionar desacords». Robles, que va posar èmfasi que per als socialistes la «prioritat» de la col·laboració permanent que avui han iniciat amb Units Podem són els temes socials, laborals i de lluita contra la desigualtat, va incidir també que d'aquesta taula han de sortir compromisos «concrets» i «rigorosos» i «no grans declaracions de principis que generin frustració» en els ciutadans. De moment, ahir, tots dos grups van pactar demanar una comissió d'investigació sobre l'accident ferroviari de l'Alvia, ocorregut a Santiago el juliol del 2013, si bé els socialistes reclamen, a més, una altra comissió de caràcter tècnic. No va coincidir tampoc Robles amb Units Podem que la seva col·laboració parlamentària podria prefigurar una alternativa de govern. «El que preconfigura és un treball parlamentari, i després ja ho veurem», va assenyalar la socialista, que va respondre amb cert enuig a Montero, després que aquesta assenyalés que Units Podem està convençut de «fer fora el PP de l'Executiu», mentre que el PSOE té un «ritme més lent». «No sé si té un aparell per mesurar les presses o no, però em sorprèn que hagi dit això, perquè si Rajoy és president és perquè el seu grup no va donar suport a la investidura de Sánchez. Si haguessin tingut tantes presses com diu», no haurien impedit «la investidura de Sánchez», va dir.

En nom del PSOE, a més de Sánchez van assistir a la reunió la vicesecretària general, Adriana Lastra; el secretari de Política Econòmica, Manuel Escudero; la de Política Municipal, Susana Sumelzo; el secretari executiu d'Ocupació i Relacions Laborals, Toni Ferrer; la portaveu del grup parlamentari, Margarita Robles; la líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet; el portaveu d'Economia, Pedro Saura, i el secretari general del grup, Rafael Simancas. Per part d'Units Podem, a més d'Iglesias i Irene Montero hi van participar els portaveus d'IU, Alberto Garzón; En Comú Podem, Xavi Doménech; En Marea, Yolanda Díaz; el secretari d'organització de la formació domicili, Pablo Echenique; el responsable d'Economia, Nacho Álvarez; el de Societat Civil, Rafa Mayoral; la coportaveu, Noelia Vera; i la secretària d'Acció Institucional del partit, Glòria Elizo.