El Tribunal de Comptes ha obert un procediment per investigar l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per destinar 5 MEUR en l'organització de la consulta del 9-N. El tribunal ha designat ja un delegat instructor per determinar si els organitzadors de la consulta podrien tenir "responsabilitats comptables" o, per contra, si el cas s'ha d'arxivar. La investigació arrenca per la denúncia presentada al maig per Societat Civil Catalana i l'associació Abogados Catalanes por la Constitución, que compta amb el suport de la Fiscalia. Les entitats sostenen que la consulta es va pagar amb diners públics i qüestiona que algunes partides no es van justificar d'acord amb la legalitat. La resolució la signa Margarita Mariscal de Gante, exministre de Justícia amb el govern de José María Aznar. D'altra banda, el Tribunal de Comptes ha tombat el recurs de la Generalitat, que volia frenar el procediment.

El Tribunal de Comptes ha emès una resolució per obrir un procediment i investigar Mas, Ortega, Rigau i Homs per les possibles "responsabilitats comptables" en l'organització del 9-N. L'escrit suposa l'inici del procediment i està signat la magistrada Margarita Mariscal de Gante, exministre de Justícia amb el govern de José María Aznar.

Un cop designat el delegat instructor, haurà d'investigar els fets i elevarà a la Comissió de Govern un informe on es posicionarà sobre si cal obrir un expedient o arxivar les actuacions.

El Tribunal de Comptes actua fruit de la denúncia de Societat Civil Catalana i l'associació Abogados Catalanes por la Constitución, presentada al maig, i que va obtenir el suport de la Fiscalia. Les dues entitats, i també la Fiscalia, consideren que els quatre exresponsables del Govern podrien tenir "responsabilitat comptable" en la despesa de 5 MEUR durant la consulta, i pretenen que es vegin obligats a reintegrar aquestes quantitats de les seves butxaques. Les entitats argumenten que hi ha diverses partides que no es van justificar legalment i acusen l'expresident i els exconsellers de "disposar de fons públics per dur a terme un procés de participació ciutadana que no disposava de cobertura constitucional, legal i pressupostària".El recurs de la Generalitat, tombat

La Generalitat havia intentat frenar aquest procediment i va presentar un recurs. El Tribunal de Comptes, però, ha fet públic aquest dimecres que el desestima.

El Tribunal de Comptes actua en aquesta direcció malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (en els casos de Mas, Ortega i Rigau) i el Tribunal Suprem (en el cas d’Homs) no van trobar delictes de malversació de fons ni van condemnar cap dels quatre exresponsables del Govern en relació a la despesa del 9-N.