El president dels EUA, Donald Trump, va mantenir una segona conversa amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, durant la cimera del G-20 el 7 de juliol passat, una trobada que fins ara no havia sortit a la llum i que va ser confirmada ahir per la Casa Blanca a diversos mitjans nord-americans.

La trobada va tenir lloc hores després del primer cara a cara entre Trump i Putin, que es va produir el 7 de juliol passat al llarg de dues hores a Hamburg (Alemanya), durant la cimera dels països que pertanyen al G-20.

«Va haver-hi un sopar social reservat únicament per a parelles (de caps de govern i les seves esposes) al G-20. Cap al final, el president Trump va parlar amb Putin durant aquest sopar», va dir el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Michael Anton, a la cadena CNN.

«No va haver-hi assessors ni membres del gabinet presents al sopar, per part de cap dels països», amb l'excepció dels traductors, va agregar Anton, que va dir que no podia parlar sobre el contingut de la reunió perquè els mandataris estaven pràcticament sols.

Trump es va asseure a l'altre extrem de la taula respecte a Putin durant el sopar del G-20, però a la meitat del sopar es va aixecar per asseure's al costat del mandatari rus i parlar amb ell.

La confirmació oficial de la trobada va arribar poc després que Ian Bremmer, un expert en geopolítica i president del Grup Euràsia, informés en una entrevista televisiva d'aquesta segona conversa en persona entre els dos mandataris.

Segons Bremmer, aquesta segona trobada va durar una hora i, d'acord amb el diari The Washington Post, Putin va estar acompanyat del seu traductor oficial, mentre que Trump es trobava sol.

«Resulta que hi ha una trobada d'una hora aquesta tarda de la qual ningú havia sentit parlar fins ara. És clar que a Trump no li importa el que hagin de dir els mitjans sobre el seu desig de tenir una relació propera i personal amb el president rus», va afirmar Bremmer en una entrevista amb la cadena PBS i l'agència Bloomberg.

«Mai, en la meva experiència com a politòleg, no havia vist dos grans països amb una constel·lació d'interessos nacionals que fossin tan dissonants i els líders dels quals semblessin fer tot el possible per avenir-se», va afegir Bremmer, que va considerar que Putin és el líder amb el qual Trump manté una «relació personal més bona».

En la seva primera reunió en el G-20, Trump i Putin van acordar una treva per al sud-oest de Síria i van decidir obrir un canal bilateral de comunicació per discutir sobre el conflicte a Ucraïna.

Segons la Casa Blanca, Trump va pressionar llavors Putin sobre la possible ingerència russa en les eleccions nord-americanes de l'any passat, i el rus va negar cap implicació. A més tots dos van parlar sobre les sancions imposades pels EUA a Rússia per aquest motiu.

Una mera conversa

Davant de la polèmica aixecada per aquesta informació, la Casa Blanca va voler detallar les circumstàncies de la conversa.

«No és només perfectament normal, sinó que és part dels deures del president interactuar amb els líders mundials», va dir la Casa Blanca, quan va explicar que, durant aquest sopar, Trump «va parlar amb molts capdavanters».

Segons Bremmer, aquesta segona trobada va durar una hora, encara que la Casa Blanca ho va qualificar, en un comunicat, de «breu». I va afegir que «la insinuació que la Casa Blanca havia tractat d' amagar una segona trobada és falsa, maliciosa i absurda».