L'embalsamador de Salvador Dalí, Narcís Bardalet assegura que "Dalí serà l'única persona del món que hagi estat enterrada tres vegades".

El forense, l'endemà de l'exhumació del cadàver, en una entrevista a RAC1 ha explicat detalls sobre el procediment i l'estat del cadàver.

Per exemple ha assegurat sobre el cos de l'artista "Dalí és fusta, és una mòmia".

Bardalet era fa fins poc més d'un any el cap de l'Institut de Medicina Legal i Forenses de Girona i ha ressaltat que "els sentiments que tinc són molt difícils de gestionar. En tota la meva carrera com a forense he vist de tot però com això, res".

I diu que quan va veure el cos momificat del geni, es va "emocionar ahir i gairebé em cauen dues llàgrimes. Jo m'imaginava com estaria el Dalí però una altra cosa és veure-ho com ho he vist aquesta nit".

Quant a l'estat del cadàver, ha remarcat que Dalí "és mòmia, és per tots els segles perquè és com fusta. No van poder fer servir el bisturí, van haver de fer servir una serra elèctrica perquè és fusta".

Un dels aspectes icònics del pintor era el seu bigoti i encara existeix tot i estar mort, diu el forense. Que ha ressaltat que "continua assenyalant a les 10 i 10 i es poden veure les melenes. A l'edat mitja en dirien un miracle. Avui en dia és la ciència la que ho determina".

"El dia del judici parlaré"

Un dels aspectes que Bardalet ha recordat durant l'entrevista és que ell també va conèixer en vida al geni de Figueres. I que per les seves mans ha passat la seva història clínica i que "hi havia parlat en vàries ocasions, l'havia visitat quan era metge, he parlat amb molta gent del seu entorn i el dia del judici parlaré. Ara no perquè no em puc saltar el secret mèdic".

Pel que fa a les restes extretes del cadàver, el forense assegura "Es retiraran les mostres i es reconstruirà el cadàver. És tot molt dalinià".

I finalment ha destacat que Dalí és un "mort sense família no té ningú que el defensi" i que li sap greu " que en aquests moments li falti alguna peça del seu cos. Intentarem reconstruir el cadàver tant bé com sàpiga".Responsabilitats a Abel si no és la filla

"Si Pilar Abel perd el judici se li demanaran les costes de tot plegat. Una altra cosa és que sigui solvent", assegura l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

L'alcaldessa de Figueres considera que "és grotesc" que s'hagi hagut d'exhumar Dalí i remarca que "haurien hagut de buscar altres vies abans d'arribar aquí".

Tot i la crítica, la batlle destaca que amb aquesta exhumació, Figueres "aquests últims dies s'ha reposicionat al món".

Ahir va ser present a l'exhumació del cadàver i Felip ha explicat també a RAC1 que "el cap no para de donar-me voltes a les imatges que va veure ahir. Impacta molt".

I descriu que quan ella el va poder veure "encara estava tapat amb el mocador que duia en el moment de l'enterrament. Embolcallat i amb el mocador. No vaig voler ser present en el moment de l'extracció de les parts. No vaig veure ni el bigoti. Però les parts que es veien doncs sí, està momificat. És os, pell i múscul enganxat a l'os".

Finalment, destaca que els treballs que s'han fet a l'interior del museu per poder extreure el cadàver de la cripta, han quedat "perfectes gràcies a la feina extraordinària tasca de l'empresa de paleteria".