El curs que ve s’impartiran fins a 96 cicles formatius diferents en diversos centres repartits pel conjunt de les comarques centrals. És l’oferta més àmplia que hi ha hagut mai en aquest territori, amb nou incorporacions respecte del curs passat; tres cicles hi aterren per primera vegada, i sis més ja s’hi impartien, però ara s’amplien a altres centres de les comarques centrals. Aquest creixement respon a les necessitats que tenen empreses del territori d’incorporar personal especialitzat, segons asseguren fonts dels Serveis Territorials d’Ensenyament.

Dels tres cicles que s’estrenen a les comarques centrals, un és de grau mitjà i els atres dos, de grau superior. El de grau mitjà, sobre fabricació i ennobliment de productes tèxtils, es farà al Guillem Catà de Manresa, i sorgeix per la demanda d’empresaris del tèxtil de la comarca «que ja fa temps que necessiten un relleu generacional en la seva plantilla, també per a càrrecs intermedis com encarregats de secció o de torn», segons apunten fonts del departament d’Ensenyament.

D’altra banda, l’institut Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós s’estrena com a institut que imparteix cicles, en aquest cas amb el de grau superior en màrqueting i publicitat però especialitzat en l’enologia. «Va enfocat a la comercialització de vins i caves en un territori amb una DO pròpia», apunten les mateixes fonts, i en resposta «a l’auge de l’enoturisme, perquè «el producte s’ha de saber fer i s’ha de saber vendre». Finalment, al territori també es podrà estudiar el grau superior d’higiene bucodental (a l’institut Milà i Fontanals d’Igualada), en aquest cas, «perquè s’ha detectat una mancança de professionals a la zona». La resta de novetats són extensions pel territori de cicles que ja es feien (vegeu la taula del costat).

El Bages és la comarca amb una oferta més àmplia tant en nombre de cicles com de centres on s’imparteixen, en contrast amb el Moianès, on només se’n fa un, i la Cerdanya, on se’n fan 5.

Entre els cicles amb més oferta al conjunt del territori destaquen el d’atenció a les persones amb dependència, que es fa a totes les comarques; i els de conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural, i cures d’auxiliars d’infermeria, que també es fan a totes excepte al Moianès. D’altra banda, el territori té dos cicles exclusius de tot Catalunya: el cicle d’artesania de complements de cuir només es fa a Igualada, i el d’excavacions i sondatges només es fa a Súria.

Hoteleria i turisme, sanitat i esport, els que més treballen

Els professionals que l’any passat es van graduar en els àmbits de l’hoteleria i turisme, les activitats físiques i esportives, i la sanitat són els que més treballen. Així es desprèn d’un informe del departament d’Ensenyament corresponent al 2016, i engloba l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès.

En concret, el 90 % dels alumnes que van acabar algun cicle vinculat amb hoteleria i turisme treballaven o compaginaven estudis i feina, i els altres dos àmbits se situaven en uns nivells molt similars. En sanitat, cap alumne buscava feina, de manera que qui no treballava és perquè continuava estudiant. En sectors com electricitat i electrònica, imatge personal, fabricació mecànica, i comerç i màrqueting, els graduats que només treballaven o treballaven i estudiaven no arribaven al 50 %.

En aquestes comarques el 2016 treballaven el 40,7 % dels graduats, mentre que el 15,7 % compaginava estudis i feina (els dos percentatges són superiors a la mitjana catalana). Gairebé el 32 % continuava estudiant i l’11,6 % buscava feina.