El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) de Catalunya ha dictaminat que un article i tres disposicions addicionals de la proposició de llei del Codi Tributari de Catalunya, una norma clau per a la «desconnexió» fiscal de la comunitat, vulneren la Constitució.

El dictamen, adoptat per unanimitat dels membres del Consell de Garanties Estatutàries, havia estat sol·licitat el 21 de juny passat pels grups de Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí Que es Pot al Parlament, en considerar que alguns preceptes d'aquesta proposició de llei, l'esquelet de la futura llei de la Hisenda catalana, no s'adequaven al marc constitucional.

Analitzat el text, el CGE ha conclòs que tant l'article 111-4 del Codi Tributari com les disposicions addicionals sisena, setena i vuitena del llibre segon vulneren la Constitució.

En concret, l'article 111-4 contravé el principi de seguretat jurídica que recull la Carta Magna, ja que a l'hora de citar les «fonts de l'ordenament tributari» al·ludeix al «bloc de constitucionalitat», però evita referir-se obertament a la Constitució i a l'Estatut.

«La Constitució és de cita ineludible en el precepte que estem examinant, ja que és la norma en la qual es basa l'ordenament jurídic i, en conseqüència, l'ordenament tributari en la seva integritat», sosté el Consell de Garanties Estatutàries.

Aquest organisme considera, per tant, que l'article hauria d'haver inclòs una referència expressa a la Constitució i a l'Estatut, i que «la utilització d'expressions que no són d'ús comú no és la tècnica més clarificadora ni pertinent».

«Tal com està redactada la norma produeix els efectes nocius i la incertesa que exigeix la jurisprudència constitucional perquè s'entengui vulnerat el principi de seguretat jurídica», subratlla el CGE.

Les disposicions addicionals sisena, setena i vuitena del llibre segon del Codi Tributari, relacionades amb el sistema d'accés als cossos superiors d'inspectors, tècnics i gestors tributaris de la Generalitat, també han estat considerades inconstitucionals.

Aquestes disposicions estableixen, en el període 2017-2024, un sistema de proves d'accés a la funció pública «de naturalesa restringida», atès que les convocatòries es dirigeixen de manera exclusiva a determinats col·lectius de funcionaris de la Generalitat.

El CGE assenyala que aquests processos impedirien que es pogués aplicar «la regla general de la lliure concurrència».