El govern central comprovarà setmanalment que la Generalitat no finança el referèndum de l'1 d'octubre amb diners públics, de manera que suspendrà els lliuraments del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) si corrobora que això passa, va acordar ahir divendres l'Executiu.

El portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va informar d'aquest punt abordat a la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics, presidida per Mariano Rajoy. L'esmentat acord està encaminat a «impedir que la Generalitat pugui tramitar expedients de despesa» per a aquesta consulta «il·legal» sobre la independència, va dir el també ministre d'Educació abans de recalcar que es persegueix, així, «garantir el bon fi dels diners públics».

En roda de premsa, i després de recordar que el Tribunal Constitucional ha declarat nul·la la disposició de la Llei de Pressupostos de Catalunya referida al finançament del referèndum, Méndez de Vigo va lamentar que, malgrat això, els promotors de la consulta continuïn amb la voluntat de celebrar-lo, cosa que genera «un risc per a l'interès general» i «incertesa econòmica».

Així que, com a mesura preventiva, encara que d'entrada en vigor immediata, va apuntar el ministre, el govern espanyol exigirà a la Generalitat la remissió setmanal de certificats individuals a una sèrie de càrrecs. Els interventors de les conselleries i els responsables economicofinancers de les entitats en les quals no existeixin intervencions delegades ho enviaran al director general de Pressupostos i al de Política Financera, Assegurances i Tresor.

Segons diu l'acord, el ministeri d'Hisenda s'encarregarà de la verificació de la informació que enviïn els esmentats càrrecs, i si constatés que s'està emportant diners públics a la celebració del referèndum, traslladarà l'assumpte a les autoritats competents.

També si s'incompleixen els requeriments, el govern aplicarà «allò previst» a l'acord de la Comissió d'Assumptes Econòmics del 15 de novembre del 2015, el qual condiciona el desemborsament del FLA. Catalunya ha rebut d'aquest fons, des del 2012, més de 63.000 milions d'euros; aquest any, la quantitat és, ara per ara, de 3.600 milions.

Els «esdeveniments de les últimes setmanes» a Catalunya han motivat en gran mesura aquest acord del govern, va reconèixer Méndez de Vigo. «L'acord d'avui és el que és i és molt important», es va limitar a contestar en ser preguntat si aquesta decisió podria ser l'avantsala per aplicar l'article 155 de la Constitució.

Méndez de Vigo va insistir que el que havia dit el govern, des del principi recolzant-se en les sentències del TC, és que res destinat a aquest referèndum il·legal «no pot ser pagat amb diners públics».

«Benestar i prosperitat»

En aquesta línia, va dir que, si segueixen endavant amb els seus passos, seran els independentistes els qui hagin de sufragar amb els seus diners aquest referèndum. Segons les seves paraules, l'acord d'aquest divendres és «una actuació preventiva a favor del benestar i de la prosperitat de tots els catalans», per donar garanties que els diners que han d'anar a serveis públics no serveixin per finançar un referèndum «il·legal».