La Generalitat estima que haurà de tornar a les operadores d'Internet els 34,6 milions d'euros recaptats des de l'aplicació del denominat cànon digital, un impost que ha estat anul·lat pel Tribunal Constitucional i que el Govern vol recuperar com més aviat millor i amb més tipus impositiu.

L'executiu català va crear el 2014 aquest impost, que gravava els proveïdors de continguts a Internet i la recaptació dels quals anava destinada al foment de la producció del sector audiovisual català.

No obstant això, el govern central va presentar un recurs contra aquesta nova taxa, la qual cosa va motivar que el Constitucional la suspengués cautelarment el 2015 i que ara hagi decidit anul·lar-la per excedir competències.

En un comunicat, el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va afirmar que la decisió del TC suposa «un atac ideològic a les competències fiscals de l'autogovern català» i «inhabilita les competències de les comunitats autònomes d'aprovar tributs propis». També va avançar que el Govern «es compromet a tornar a aprovar un nou impost de forma immediata, millorar-ne l'articulació i apujar els tipus impositius per contribuir al finançament dels projectes audiovisuals catalans».

Segons els càlculs de la Direcció General de Tributs, la sentència obligarà a la Generalitat a tornar a les operadores els 34,6 milions d'euros recaptats des de l'aplicació de l'impost l'any 2015. El subjecte passiu d'aquest tribut eren les companyies operadores d'Internet, amb una quota fixa de 0,2 euros al mes per cada connexió contractada a Catalunya, ja fos a través de telefonia fixa o d'un dispositiu mòbil.

La redacció de la llei posava de manifest que la creació d'aquest impost no comportaria cap càrrega tributària a les persones que tenien contractats aquests serveis, ja que fixava que eren els prestadors els que havien de pagar la quota tributària sense possibilitat de repercutir-la en el contribuent.

L'objectiu de la Generalitat era recaptar 20,5 milions d'euros anuals, quantitat que es destinaria a proveir el fons pel foment de la indústria audiovisual i el fons per al foment de la difusió de la cultural digital. «La Generalitat mantindrà les ajudes al sector audiovisual malgrat que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el cànon digital que el Govern català va aprovar el 2015, va explicar el conseller de Cultura, Lluís Puig, que va anunciar que el Govern impulsarà una nova llei.

Envoltat de representants del sector audiovisual català, Puig va subratllar que es tracta d'«una taxa que no ha generat cap rebuig social, que afavoreix la cultura i l'economia del país, la cohesió, la llibertat, el pensament i el fet cultural». Puig va recordar, en aquest sentit, que la sentència del TC inclou cinc vots particulars sobre un total de 12 membres on «deixen per escrit que s'hauria d'haver desestimat íntegrament aquest recurs d'inconstitucionalitat, cosa que ens carrega de raons i arguments per entendre que va directament a fer un forat a la línia de flotació dels moments que estem vivint».

Des de la seva aprovació l'any 2015, el cànon digital que s'ha cobrat a les operadores d'Internet ha permès injectar en el sector audiovisual català uns 33 milions d'euros; uns diners, va dir Puig, que «han ajudat el sector a sortir de la crisi i al fet que s'hagi passat de 73 a 120 empreses de videojocs, que han incrementat la seva facturació des de 150 a 217 milions d'euros».